Blog banner

Blog

22. 06. 2021.

10 zanimljivih činjenica o Dunavu

Dunav i njegov kulturni, ekonomski i politički značaj je nemerljiv. Bilo da igrate valcer ili beatbox-ujete, na lepom plavom Dunavu je uvek zanimljivo.

Mi ćemo se fokusirati na ono što Dunav čini izuzetnim u svakom smislu.

 

Jedna reka – 10 zemalja. Izvor joj je u Nemačkoj, u regiji Crnih šuma, a uliva se Crno more. Na svom dugom putu protiče kroz Nemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju, Rumuniju, Bugarsku, Moldaviju i Ukrajinu.

 

Dunav je druga najduža evropska reka – 2850 km od izvora do ulivanja u Crno more. Dodatno je interesantno da ne protiče kroz Rusiju, već da predominantno pokriva Evropsku uniju. Dužina Dunava kroz Srbiju je 588 km.

 

Nekadašnja granica Rimskog carstva, danas je najznačajniji evropski plovni put sa velikim ekonomskim značajem. Špediteri bi bez Dunava imali mnogo problema da se povežu sa istokom. Pored toga što se koristi za teretni transport, on služi za  proizvodnju hidroelektrične energije, industrijske i stambene zalihe vode, navodnjavanje i ribolov.

 

Sliv reke Dunav je 817.000 km2 i koristi ga 19 zemalja, što ga čini najvećim međunarodnim rečnim slivom. Prosečno pražnjenje je 7.000 kubnih metara u sekundi i zbog tako velike količine vode, Dunav je jedan od najznačajnih izvora sveže vode za piće. Procenjuje se da 20 miliona ljudi zavisi od ove reke za pijaću vodu.

 

Tome umnogome potpomažu pritoke Dunava koji ima preko 300. Nabrojaćemo samo neke od njih, koje su najznačajnije i najveće – Leh, Regen, Izar, Iler, In, Ens, Morava, Drava, Tisa, Sava, Tamiš, Velika Morava, Karaš, Siret…

 

Dosta interesantno je da se s vremena na vreme, u letnjim danima, kada vodostaj reke opadne, izvire sa dna potopljeni brodovi moćne nemačke ratne mornarice. Naime, kako bi izbegli da brodovi dospu u ruke Sovjeta na kraju Drugog svetskog rata, Nemci su ih sami potopili.

 

Đerdap je najduža i najveća klisura u Evropi i tu je Dunav najdublji – 90 m. Taj deo toka kroz klisuru se zove Kazan i predstavlja jedan od najlepših i najtajanstvenijih prirodnih lokaliteta.

 

Pored Đerdapske klisure koja se nalazi u Srbiji, na Dunavu se nalazi još 7 nacionalnih parkova – po dva u Nemačkoj i Rumuniji, po jedan u Austriji, Mađarskoj i Hrvatskoj. Koji god da odaberete da posetite, nećete pogrešiti, jer predstavljaju bogatstvo flore i faune i drugih prirodnih lepota.

 

Dunav protiče kroz četiri glavna grada na svom putu ka Crnom moru – Beč, Bratislava, Budimpešta i Beograd. U Beču uzmite Mocart kugle, u Bratislavi se zasladite njima sa Devinske tvrđave. U Budimpešti prošetajte Lančanim mostom, a u Beogradu popijte kafu na Zemunskom keju i uživajte u pogledu na moćni Dunav.

 

U poslednjih par godina je ova reka postala deo evropskog „bucket list-a“. Primarni ekonomski značaj je bio na teretnoj plovidbi, a sada je krstarenje Dunavom ono što značajno menja percepciju ove reke. Bilo da je višednevno krstarenje ili samo panoramsko razgledanje, potražite u svakom gradu gde možete da se prijavite. Verujte nam, magično je!