Blog banner

Blog

25. 06. 2021.

Kalemegdanske kapije – Donji grad

Predstavljamo vam kapije starog Beograda koje se nalaze u Donjem gradu u okviru Kalemegdanske tvrđave.

 

Mračna kapija

Različita imena je nosila ova kapija tokom svog postojanja – Savska, Šabačka, Bosanska i Mračna. Savska jer se nalazi sa te strane tvrđave, a za ostale nazive vam ostavljamo da sami istražite.
Građena je u 18. veku kao prolaz kroz bastion, sa stražarskim prostorijama sa obe strane. Svaka vojska koja je sa tog mesta čuvala stražu, od austrijske do jugoslovenske, ostavila je svoj trag zapisima na zidu – da li je to krst, menora, ili datumi. Verujemo i da su neki od tih datuma vrlo lični.

Sava-kapija

Najjužniji ulaz u tvrđavu je svojevremeno bila Spoljašnja Sava – kapija iz 18. veka. Izgrađena u klasično turskom stilu, imala je strateški raspoređene prolaze i bedeme da oteža prolaz neprijatelju. U drugoj polovini 19. veka je znatno oštećena i napuštena, a od nekada prelepe fasade sačuvane su figure dve ptice u plitkom reljefu. Pre 15 godina je počela obnova ove ključne tačke odbrane grada i sada je moguće videti je u restaurisanom stanju koji približno odslikava njen nekadašnji značaj.

 

Kapija Karla VI

Barok je ostavio mnogo tragova po Beogradskoj tvrđavi, a kada su njene kapije u pitanju, kapija Karla VI se smatra jednom od najlepših. Poslednji spomenik baroknog Beograda izgrađen je u prvoj polovini 18. veka kada je Eugen Savojski ušao u Beograd i stavio ga u posed Svetog rimskog carstva i vladara cara Karla VI. Kapija je podignuta kao znak trijumfa i predstavljala je novi ulaz u Donji grad. Nemojte da je zaobiđete jer je zaista veličanstvena.

Pristanišna kapija

Ova kapija datira iz 15. veka, kada je sagrađeno pristanište na reci Savi. U brojnim ratovima koji su se vodili na ovom prostoru je oštećena, i u jednom trenutku zaboravljena i zatrpana. Njeni ostaci su pronađeni posle Drugog svetskog rata i kada je konačno otkopana, utvrđeno je da se nalazi u zazidanom stanju. Na samom ulazu je nekada postojao prilaz za čamce, pa su je nazivali i Ribarskom kapijom.

 

Vidin-kapija

Izgrađena je u toku turske obnove austrijskih utvrđenja u prvoj polovini 18. veka. Kao i Mračna kapija, korišćena je za potrebe vojske sve do vremena Jugoslavije. Kako je bila ključna za odbranu grada, nije puno menjana i ostala je u izvornom obliku sve do danas. U bočnim prostorijama kojih ima četiri, nalaze se kamini i po jedan manji prozor. Dođite i osetite čari ovog beogradskog bisera.

Magična vrata su uvek inspiracija za bajke, romane, usmena predanja. Kapije predstavljaju ulaz u novi svet ili izlaz u nove avanture. Kapije Kalemegdana vas čekaju. Ko zna, možda baš prolaskom kroz njih otkrijete nešto novo.