Blog banner

Blog

06. 08. 2021.

5 saveta za negu kože tokom leta

Koža je najveći ljudski organ i kao i svemu drugom potrebna joj je nega. Vrsta nege pored tipa, zavisi i od godišnjeg doba. Topao letnji vazduh, u kombinaciji sa visokom temperaturom i povišenom vlažnošću vazduha može da izazove probleme sa kožom. Zato je potrebno da nega kože bude deo vaše dnevne rutine.
U nastavku je 5 top saveta za negu kožu.

 

Čistite lice dva puta dnevno

 

Kada je vazduh vlažan i topao, koža se dodatno masti. A nošenje maski za lice dodatno iritira svako lice. Kako bismo zaštitili kožu lica, a ipak je pravilno hidrirali, potrebno je da je čistite dva puta dnevno penom za čišćenje lica – ujutru i uveče. Vodite računa da pena odgovara vašem tipu kože. Najbolje da se konsultujete sa svojim dermatologom ili kozmetičarkom. Za dodatno umivanje preko dana u slučaju nošenja maske za lice, preporučuje se samo mlaka voda.

 

Piling

 

Koža može proizvesti višak masnoće, ali može izgledati i suvo i oštećeno ako neredovno radimo piling. Pored toga što je potrebno skloniti svu prljavštinu sa lica, mora da se tretira i ostatak kože. Spoljne čestice na isti način oštećuju i druge delove kože, posebno one koje nisu pokrivene odećom. Laganim pilingom uklanjate mrtve ćelije kože i na taj način joj dajete svež i mladalački izgled.

 

Nega hidrantnim preparatima za kožu

 

Tokom lepljivih i vrelih letnjih meseci, nije neophodno da se koriste jake kreme i mleka za telo, kao to je to slučaj zimi. Umesto toga, preporuka je da se tokom dana koriste laganiji preparati čija je osnova voda. Hidriranje je izuzetno važno za čitav organizam, pa na zaboravite da unosite dovoljno tečnosti jer i to značajno utiče na stanje kože.

 

Vitamin C – dobar za sve

 

Ne zaboravite serume sa vitaminom C. Oni sprečavaju hiperpigmentaciju, potpomažu proizvodnju kolagena i pozitivno utiču na bore. Preporuka je da se koriste u večernjim časovima. Uvrstite ih u svoju dnevnu rutinu između čišćenja lica i nanošenja noćne kreme. Naravno i konzumacija vitamina C je dobra za sveukupno stanje organizma.

 

SPF, SPF, SPF

 

Ne možemo dovoljno puta da naglasimo i ponovimo koliko je važno da se koža zaštiti od UV zračenja. Kreme za telo i lice sa zaštitnim faktorom moraju biti deo vašeg svakog dana, bez obzira da li se izlažete suncu ili ne. Samo šetnja do posla ili vožnja automobilom vas izlažu ovoj vrsti zračenja. Ne treba da ležite na plaži. Na visokim temperaturama, indeks UV zračenja je izuzetno visok i može biti jako opasan. Zato – minimum jedan sloj SPF-a svaki dan! Ne zaboravite da se zaštite od sunca i tako što ćete izbegavati najtoplije delove dana, birati hladovinu ili nositi šešire sa širokim obodom.

Obavezno se konsultujte sa dermatologom, posebno ukoliko imate osetljivu kožu. Kozmetičari puno mogu da pomognu u formiranju dnevne rutine. Pravilna nega kože leti čuva mladalački izgled, sprečava bore i pigmentaciju. Zaštite je, jer i ona štiti vas.