Blog banner

Blog

03. 08. 2021.

Beogradski sajam

Davne 1937, kada je konačno rešeno pitanje povezivanja Zemuna i Beograda izgradnjom mosta Kralja Aleksandra, prestonica Kraljevine Jugoslavije je svečano priredila prvu manifestaciju „Jesenji sajam“. Prostor gde se to održavalo je danas poznat kao Staro sajmište, koje se nalazi na novobeogradskoj strani kod Brankovog mosta. Prvi sajam otvoren je 11. septembra.

Već naredne godine, u martu, organizovan je prvi Beogradski sajam automobila, manifestacija koja se i danas održava. Bilo je preko 800 izlagača, a sajam je posetilo preko 300.000 ljudi. U to vreme, populacija Beograda je bila manja.

Iste godine, kompanija Philips je na Sajmu postavila televizijsku emisionu stanicu, u okviru Drugog jesenjeg sajma. Programe te stanice su posetioci sajma mogli da prate na prijemnicima u paviljonima.

Pored toga što je služio kao izložbeni prostor, na Sajmu su organizovane i kulturne manifestacije. Tu je održan Prvi jugoslovenski koncertni festival, aprila 1938. i Drugi festival jugoslovenskih narodnih igara i melodija 1939. godine.

Kako se Drugi svetski rat zahuktavao u Evropi, na Starom sajmištu je organizovana predvojnička obuka. Tokom rata, sve aktivnosti sajma su obustavljene, a prostor pretvoren u logore.

Nakon završetka rata, ova lokacija je napuštena, a Beogradski sajam je prestao da se održava. Zgrade su napuštene, neke su sravnjene sa zemljom. Ono što je preostalo, ustupljeno je slikarima i umetnicima za ateljee i studije. U blizini je 1995. podignut spomenik žrtvama stradanja u logoru. Nalazi se preko puta kompleksa Beograd na vodi, između Brankovog i Starog savskog mosta.

Svoje drugo otvaranje, Beogradski sajam je doživeo 1957. godine, nakon posleratne obnove i izgradnje. Lokacija je prebačena na desnu obalu Save, gde je i danas. Izgrađen je potpuno novi sajamski kompleks i prva manifestacija je bila Sajam tehnike. Naredne godine, iz studija koji je posebno izgrađen za tu priliku, TV Beograd emitovao je svoju prvu emisiju sa nove lokacije, na godišnjicu Filipsove postavke.

Beogradski sajam je organizator mnogobrojnih državnih, regionalnih i međunarodnih manifestacija, ali drugih događaja sa velikim brojem učesnika. Novogodišnji sajam okuplja najviše najmlađih posetilaca, jer se tu organizuje i zabavi park za njih. Prodaje se sve od igle do lokomotive, a sajam knjiga je možda najposećenija manifestacija koja pored posetilaca okuplja i velike svetske i domaće pisce. Ukoliko se zateknete u oktobru u Beogradu, obavezno svratite. Prođite brodom Horizont pored Sajma i odlučite se za posetu jednom od zaštitnih znakova Beograda.