Blog banner

Blog

11. 08. 2021.

Dunavski kej: Zemuna nikad dosta

Kada do ušća pogledate uzvodno ka Zemunu pogled ne seže do kraja jednog od omiljenih beogradskih šetališta.

Krenete lagano pa vam pogled skrene ka Parku prijateljstva i spomeniku Večna vatra, podignutog u znak sećanja na žrtve NATO bombardovanja 1999. godine. Prošetate kroz park do velikog dečijeg igrališta sa svim penjalicama i ljuljaškama koje možete da zamislite. Mališani mogu na zip-line a vi da oprobate svoje muzičke sposobnosti na džinovskim instrumentima. Činjenica, postavljeni su za decu, ali moraju i odrasli malo da sviraju.

Otprilike u nivou igrališta nalazi se ušuškan u dunavskom rukavcu hostel na vodi. Splav prilagođen putnicima namernicima vam pruža jedinstveno iskustvo, jer su splavovi pečat Beograda.

Malo niže nailazite na jedan od simbola bivše SFRJ – hotel Jugoslaviju. To je bio jedan od tri najznačajnija građevinska poduhvata na novobeogradskoj strani, pored zgrade Centralnog komiteta i današnje Palate Srbije (nekadašnji SIV). Kada je izgrađen, 1969. bio je najveći i najmoderniji hotel u zemlji.

Preko puta hotela na obali reke možete da uživate u kulinarskim specijalitetima ili kafi na jednom od mnogobrojnih splavova. Sa njih se pogled pruža ka Velikom ratnom ostrvu i reci Dunav. Kajakaši i brojni čamci koji prolaze, ostavljaju utisak da ste na moru.
Za one koji ne mogu da odole nekoj fizičkoj aktivnosti, po keju možete da trčite, vozite bicikl, rolere, rolšue ili skejt, a na jednom od splavova možete da probate sup – uspravno veslanje na dasci.

Kada zađete u Zemun dočeka vas pravi mali raj za gurmane. Od ribljih specijaliteta na samoj obali do bezbroj malih restorana – ima ponešto za svakoga. Sve uz muzičku pratnju po vašem ukusu. Stari deo Zemuna koji je na reci, pijaca i kaldrma ostavljaju utisak da ste zalutali u neku drugu epohu i posmatrate svet kakav je nekad bio. U trenutku može da vam se učini da je vreme stalo. Tu je naravno i Gardoš kula sa koje se pruža jedan od najlepših panoramskih pogleda na reku.

Iskoristite priliku da se prošetate, zaista je veličanstveno. A ako želite da sve to vidite sa strane reke, čekamo vas na Horizontu.