Blog banner

Blog

22. 02. 2022.

Arhitektura i spomenici Beograda

Beograd kao jedan od najstarijih gradova Evrope je kroz svoju istoriju pretrpeo velike promene čije tragove pre svega možemo videti na samim ulicama grada. Arhitektura ga čini posebnim, jer se u njemu mogu naći kako tipični centralnoevropski stil, tako i veliki broj građevina u turskom stilu u starom gradu, kao i najmoderniji stilovi arhitekture na Novom Beogradu. U daljem tekstu ćemo za vas izdvojiti neke od najlepših građevina i spomenika Beograda.

 

 

Dve zgrade koje je nemoguće zaobići ukoliko šetate centrom grada svkako jesu Narodno pozorište i Narodni muzej koji se nalaze na Trgu republike. Još davnog 12. marta 1868. godine je knez Mihailo odlučio da se zgrada pozorišta podigne u blizini mesta gde se nalazila Stambol kapija. Interesantno je da se njeni porušeni delovi nalaze u temelju ove ustanove. Izgradnja je završena 1869. godine, a 30. oktobra te godine je izvedena i prva predstava – „Posmrtna slava kneza Mihaila“.

 

Zgrada najstarije srpske muzejske ustanove, Narodnog muzeja, sagrađena je 1903. godine na mestu na kom je nekada bila poznata kafana „Dardaneli“. Nastala je prema projektu arhitekata Nikole Nestorovića i Andre Stevanovića posle konkursa na kojem su osvojili prvu nagradu. Prvobitno je bila zgrada Uprave fondova, odnosno državne Hipotekarne banke, da bi se nakon Drugog svetskog rata, kada se zgrada obnovila, u nju uselila jedna od najznačajnijih državnih institucija kulture.

 

Na Trgu repbulike, jednom od najpoznatijih mesta na kome se sastaju ljudi, nalazi se i spomenik knezu Mihailu. Podignut je 1882. godine, a njegov autor je italijanski skulptor Enriko Paci. Spomenik je izveden u bronzi i sastoji se iz tri dela: postamenta, pijedestala i konjaničke statue.

 

Ukoliko ste bar jednom šetali Kalemegdanom, sigurno ste bili u prilici da prođete i slikate se pored Pobednika, još jednog od glavnog obeležja Beograda. Podignut je 1928. godine povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta. Čine ga muška figura sa sokolom u levoj i spuštenim mačem u desnoj ruci koji su napravljeni od bronze. Vajar Ivan Meštrović je pobednika prvobitno zamislio kao fontanu na temu oslobođenja Južne Srbije od Turaka, ali je od ove ideje odustao nakon finansijskih nemogućnosti posle Prvog svetskog rata.

 

Blok građanskih kuća u Knez Mihailovoj ulici na brojevima 46, 48 i 50 nastao je sedamdesetih godina 19. veka. Blok čine kuće Veljka Savića (46), Krstina Mehana (48) Hristine Kumanudi (50), a njihovim podizanjem obeležava se prekid sa tradicionalnom „balkanskom“ arhitekturom.

 

Novi simbol našeg grada, a ujedno i najviša zgrada u Srbiji jeste Kula Beograda. Deo je projeka „Beograd na vodi“ i predstavlja 42-spratni soliter visine od 168 metara. Arhitekte su bile inspirisane obližnjim beogradskim rekama, zbog čega je ova zgrada uvijenog oblika koji predstavlja ušće Save u Dunav. Na samom vrhu zgrade nalaziće se vidikovac od 360 stepeni koji će pored stanarima i gostima hotela biti dostupan i svim posetiocima Beograda.

 

 

Lepotu ovih i mnogih drugih građevina našeg grada, kao i panoramu Beograda možete doživeti i krstarenjem Horizontom na kome vas uvek očekuje sjajna atmosfera i dobar provod.