Blog banner

Blog

25. 02. 2022.

Mart u Beogradu

Zimski dani se polako privode kraju kako se bližimo martu, a osim proleća, u ovom mesecu nas očekuje i dosta zanimljivih festivala i sajmova u Beogradu o kojima ćemo vam pisati u nastavku teksta.

 

 

Deseti Beogradski irski festival

Od 11. do 20. marta na više lokacija u Beogradu će se ove godine održati Beogradski irski festival poznatiji kao BIF. Pre početka festivala, od 1. marta na otvorenom prostoru Sava Promenade biće postavljena izložba fotografija Endrua Ketlina. Na njoj ćete moći da vidite izabrane fotografije irskih muzičara kao što su Bono, Šinejd O Konor, Kristi Mur, Liam Omaonlai, čiji je nastup zakazan 18. marta u okviru ovog festivala. Pored ovoga, poznata umetnica Holly Pereira će 7. marta u ulici Maršala Birjuzova početi sa oslikavanjem velikog murala koji je inspirisan tkanjem pirotskog ćilima. Zvanični program počinje 11. marta i u okviru njega ćete pored navedenog moći da pogledate i neke od nagrađivanih dokumentaraca irske kinematografije. Za vreme festivala Palata Albanija, Most na Adi, hotel Moskva, Brankov most i fontana na Slaviji sijaće zelenom bojom koja je simbol Irske.

 

Testival

Ukoliko ste ljubitelj gastronomije, Testival je festival koji ne smete propustiti. Održaće se 5. i 6. marta u Domu Omladine Beograda sa sloganom „Testival – gde testo diše i miriše!“ Cilj festivala jeste da svojim učesnicima i posetiocima pokaže kako se radi na očuvanju tradicije i nematerijalne kulturne baštine, kao i kako se hraniti zdravo uz srpsku kuhinju. Zbog toga što su lisnato testo i salčići osnovna tema četvrtog Testivala, ove godine će doći do proglašenja pobednika za najbolje salčiće na teritoriji cele Srbije. Uz Dejana Ilića, profesionalnog kuvara, naučićete i kako da aranžirate posluženja, uz karving voća i povrća. Cene ulazniza su po 250 dinara, a moći ćete da ih kupite na blagajni Doma Omladine u periodu kada i traje ovaj festival – od 10 do 20h.

 

Beogradski sajam

Ovog marta, tačnije od 24. do 27. 3. održaće se 43. Međunarodni sajam turizma, kao i HORECA – Međunarodni sajam hotelsko ugostiteljske opreme. Lepše vreme koje nas očekuje će u vama sigurno probuditi želju za putovanjima, zbog čega vas savetujemo da na vreme organizujete svoje letovanje. Na Sajmu turizma će učestvovati veliki broj izlagača iz celog sveta, ali je ovo i mesto na kom možete više da saznate o Beogradu i ostalim destinacijama koja Srbija može da ponudi. Dobićete uvid u savremene trendove kroz edukativni program Sajma, kao i pristup bazi podataka koji će vam omogućiti da zakažete sastanke sa izlagačima kako biste se bolje informisali o svom budućem putovanju. HORECA će sa druge strane svojim posetiocima izlagati najsavremenije proizvode i usluge restorana i ostalih ugostiteljskih objekata. Za vreme trajanja ova dva događaja, moći ćete da isprobate i vina vodećih proizvođača, jer se 25. i 26. marta održava i dvanaesti po redu Sajam vina.

 

 

Nadamo se da smo vam ovim pomogli da unapred isplanirate mart i da ćete se zabaviti na ovim i možda još nekim događajima koji nas očekuju u narednim danima.