Blog banner

Blog

18. 02. 2022.

Srbija iz drugog ugla

Prve asocijacije koje se najčešće vezuju za našu državu jesu pronalazač Nikola Tesla, prvak sveta u tenisu Novak Đoković, srpska hrana i još mnoge druge. Ove ličnosti i stvari poznate su kako u Srbiji, tako i celom svetu. Međutim, Srbija ne prestaje da iznenađuje, zbog čega smo izdvojili još nekolicinu zanimljivosti koje su vama do sada možda bile nepoznate.

 

Istorijske činjenice

Krenućemo sa istorijom i onim što je manje poznato u svetu, a u vezi je sa našom državom. Neke od stvari već smo spomenuli do sada u tekstu o Beogradu, kao što su podaci o prvom tramvaju u ovom gradu, o prvoj srpskoj kafani, o prošlosti Slavije.

Ono što većina zna o našoj istoriji jeste da su Srbi bili pod Turcima 500 godina, međutim, ovaj podatak nije validan, jer je tačan broj godina 345. Pored ovoga, za ovaj period se vezuje i to da je crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku čak tri puta menjana u džamiju.

Naše pismo je takođe pretrpelo dosta promena kroz vekove, ali ono zanimljivo o njemu jeste da je Miroslavljeno jevađelje iz 12. veka najznačajniji ćirilični rukopis srpsko-slovenske pismenosti, kao i da je naš car Stefan Uroš IV Dušan pojedine povelje na grčkom i latinskom jeziku potpisivao starospskim jezikom koristeći ćirilično pismo.

 

Interesantni podaci o prirodnim bogatsvima Srbije

Najtoplija mineralna voda u Evropi nalazi se u Srbiji, tačnije u Vranjskoj Banji. Njena temperatura kreće se od 94° pa sve do 110° i izbija na površinu zemlje iz 10ak izvora sa kapacitetom od 140 l/s. Iako poznata, ova banja ipak nije i najposećenija kod nas, već ta titula pripada Vrnjačkoj Banji koja je ujedno i najveća banja u državi.

Čak 33 vrhova planina imaju nadmorsku visinu preko 2000 metara, a najviši vrh jeste Velika Rudoka koja se nalazi na Šar-planini i visine je 2660 metara. Još jedna poznata, ako ne i najpoznatija srpska planina, Kopaonik, nosi još jedno ime pored ovog, a to je Sunčana planina, jer u toku godine ima oko 200 sunčanih dana.

Jedna od najkraćih reka u Srbiji, Vrelo, dugačka je 365 metara zbog čega je poznata po još jednom nazivu – Godina. Sa druge strane, najduža reka u Srbiji jeste Velika Morava koja nastaje spajanjem Južne i svoje duže pritoke, Zapadne Morave sa kojom dostiže dužinu od 493km. Drugi po redu najdublji kanjoj u Evropi, odmah nakon kanjona Tare u Crnoj Gori, jeste kanjon reke Drine u Zapadnoj Srbiji.

 

Kratke činjenice o Srbiji

  • Početak razvoja industrije pravljenja satova započet je u Srbiji i to 200 godina pre nego što je započeto u Švajcarskoj koju danas ova industrija čini poznatom.
  • Jedina srpska reč koja je prihvaćena i koristi se u celom svetu jeste reč vampir.
  • Petina rimskih imperatora, tačnije 18 njih, se kroz istoriju rodilo na terotoriji današnje Srbije.
  • Oko 70% prinosa šljive koristi se za proizvodnju jednog od najpoznatijih pića u Srbiji, šljivovice.
  • Na prvom satelitskom prenosu video signala između Evrope i Severne Amerike 1963. godine prikazana je freska „Beli anđeo“ iz manastira Mileševa.
  • 13 Srba, pored našeg naučnika i pronalazača Mihajla Pupina, radilo je na ’’Apolo” programu svemirske agencije NASA.

 

Nadamo se da ste ovim naučili nešto što do sada niste znali i da smo vas inspirisali da i sami istražite koje se još zanimljive činjenice mogu vezati za našu državu.