Blog banner

Blog

12. 11. 2021.

Bojčinska šuma – oaza nadomak Beograda

Kad se izađe iz Surčina i krene prema Obedskoj bari prvo se nailazi na Bojčinsku šumu. Ovo je jedna od močvarnih šuma koje se nalaze na našim prostorima. Ova oaza blizu centra grada predstavlja izletište i nudi bogat sadrža. Nađe se nešto za svačiji ukus – od pešačenja, Letnje pozornice gde se održava Bojčinsko kulturno leto, Etno kompleksa „Bojčinska šuma“ sve do Partizanske baze, farme mangulica i ergele konja…

 

Dug je istorijat ovog mesta koji se za vreme Prvog svetskog rata koristio kao sklonište za meštane i vojnike. Tridesetih godina prošlog veka, kralj Aleksandar je koristio kao lovište da bi za vreme Drugog svetskog rata bila politički i vojni centar. To je mesto na kome je podignut ustanak protiv okupatora 1941. a baze koje su tada napravljene postoje i danas. Do njih, kroz sredinu šume, vodi asfaltni put. Na razdaljini od 2 km od ulaza u šumu, nalazi se spomen-obeležje postavljeno 1963. godine. Mesto je pomalo zapušteno i prepušteno zaboravu, ali se i danas u organizaciji SUBNOR-a Beograd i dalje tradicionalno proslavljaju, 4. i 7. juli, kao uspomena na početak antifašističke borbe. Na prostoru šireg okruženja šume Bojčin utvrđen je 41 lokalitet koji ima status arheološkog nalazišta.

 

Bez obzira na godišnje doba, šetnja kroz prirodu je uvek dobra rekreacija a kako se ovo nalazi baš blizu grada iskoristite vikend pred nama da je posetite.

Pešačka staza dužine 6 km je trasirana kroz najlepše delove Bojčinske šume. U početku prolazi pored ograde farme mangulica, zatim pored Partizanskih baza i ergele lipicanera, a završava Trim stazom i etno kompleksom „Bojčinska koleba“. Tu možete da se okrepite posle dobre šetnje. Ponesite dovoljno vode za celu dužinu staze i naravno kremu sa zaštitnim faktorom.

 

Od 1965. godine je zaštićena kao Spomenik prirode i nepokretno kulturno dobro odnosno znamenito mesto. Spada u spomenike prirode zato što je stanište retkih biljnih i životinjskih vrsta, među kojima i orla belorepana. Ovde se nalaze najstarija stabla hrasta lužnjaka što se smatra prioritetnim staništem. Značajna staništa su i staništa graba i slobodno plutajuće zajednice eutrofnih stajaćih voda i kopneni visoki šaševi.

Da u potpunosti doživite Bojčinsku šumu preporučujemo vam da sledećeg leta posetite festival Bojčinsko kulturno leto. Festival se održava od 2009. godine, svakog vikenda, i traje 5 meseci, od početka maja do kraja septembra. Imaćete priliku da prisustvujete večerima poezije, zatim brojnim pozorišnim predstavama, i muzici od narodne, preko roka i popa, do klasične.

 

Malo je mesta u blizini Beograda koja imaju ovako sveobuhvatan program. Odmah iza pozornice nalaze se bungalovi u kojima možete da odsednete i sledećeg jutra popijete kafu uz cvrkut ptica.