Blog banner

Blog

19. 05. 2021.

Boravak pored vode kao antistres terapija

Opuštanje nam omogućava da pročistimo um i napravimo korak ka rešavanju problema, ako ih imamo. Čak i ako nisu problemi, smanjuje nam napetost i oslobađa nas loših misli.

Opuštanje je važan deo svakog dana. Potrebno je da izdvojimo bar 10 minuta dnevno za sebe i opustimo svoje telo i misli. Ovaj vid relaksacije je višestruko koristan za psiho-fizičko zdravlje. Benefiti su brojni:

·     Pravilan rad srca

·     Niži krvni pritisak

·     Pozitivno utiče na probavni sistem

·     Održava optimalni nivo šećera u krvi

·     Smanjuje lučenje hormona stresa

·     Poboljšava cirkulaciju

·     Smanjuje napetost mišića i hronične bolove

Voda se smatra izvorom života, i čini 70% ljudskog tela. Užurban način života, stres na poslu i u poslednjih godinu dana pandemija i strah koji proizilazi iz toga, negativno utiču na naš organizam. Svako se bori na različite načine, ali je u svemu tome jako važno da spoznamo šta je to što nas opušta i odvlači misli od svakodnevice.

Svi se opuštamo na različite načine, ali ono gde je većina globalne populacije saglasna je da voda leči. Boravak u blizini vode je dokazano da pomaže celokupnom organizmu. Reka, more, jezero, okean, vodopad, fontana, pa čak i bazen – potpuno je svejedno. Čak je tuširanje blagotvorno…

Osluškivanje zvuka vode je jedan od dokazanih načina da se opustimo. Naučnici ovaj fenomen nazivaju „beli zvuk“. Umirujući zvuk vode koji nije u vezi sa bilo čim drugim pomaže vašem mozgu da se oslobodi stresa prouzrokovanog predugim sedenjem u zatvorenom, gledanjem u ekran… Sve brige koje vas muče mogu da se ublaže ako pustite da vas ponese zvuk talasa.

Novi pravac u nauci je „plavi um“ – sedenje pored bilo kog izvora vode angažuju skoro sva čula: vid, miris, zvuk i dodir. Ovo je kombinacija audio-vizuelnog doživljaja koja na najbolji način dopušta telu da iskoristi sve benefite, a da pri tom ne posežemo za telefonom.

Dokaz ovim tvrdnjama je pojava terapije plutanjem koja je u poslednje vreme sve popularnija. U pitanju je mračan, zvučno izolovan rezervoar sa slanom vodom (visina do 30 cm). Magnezijum koji se nalazi u vodi vam pomaže da plutate, ali i da opustite mišiće. Jedan termin traje oko sat vremena, ali je sve što vam

Koji god vid opuštanja pored vode vam najviše prija, procenite sami i krenite. Jer, potrebno je da vreme koje imamo za sebe provedemo opuštajući se.