Blog banner

Blog

01. 02. 2022.

Februarski dani u Beogradu

Mesec januar je zajedno sa svim praznicama sada već iza nas, zbog čega je došlo vreme da pogledamo šta nas sve to očekuje u februaru ove godine. Za vas smo izdvojili dešavanja u Beogradu za koja smatramo da će vas podstaći da napustite svoje domove i uživate u onome što naš grad ima da ponudi.

 

Kineski festival svetla

Već tradicinionalni Kineski festival svetla će se održati i ove godine u Beogradu i Novom Sadu. Četvrti po redu festival je počeo 31. januara od 17h po beogradskom, odnosno u ponoć po pekinškom vremenu. Ovim je Srbija obeležila doček kineske nove godine uz vatromet i spektakularne instalacije koje ovaj festival čine posebnim. Slobodan Trkulja, umetnik i osnivač  manifestacije, pozvao je sve građane da do 13. februara osete duh i tradiciju nama daleke Kine zajedno sa svojim najdražim ljudima. Svakog dana od 17h posetioci će moći da uživaju u lepoti šarenih instalacija koju je za ovu posebnu priliku osmislila grupa umetnika iz Sičuana. Ove godine festival donosi više svetlosti, a samim tim i više radosti u naše gradove. Životinjsko carstvo, magični jeleni, ribe, dva kineska zmaja su samo deo onoga što možete očekivati ukoliko posetite ovaj festival. U Beogradu se postavka nalazi na Sava Promenadi ispred Galerije, dok se u Novom Sadu može videti u Limanskom parku. Ispred ulaza 5 tržnog centra Galerija nalazi se i interaktivna gazilica koju će posetioci moći da aktiviraju plešući po njoj, kao i Leptirova krila koja su još jedna od novina koje je festival spremio ove godine. 

 

Međunarodni festival FEST

Jubilarni, 50. po redu međunarodni festival filma FEST će se 2022. godine održati u Beogradu od 25. februara do 6. marta. Ove godine, slogan koji glasi “Novi hrabri svet” predstavlja omaž prvom ikada FESTu koji je pod sličnim sloganom nastao još davne 1971 godine. Publika će imati priliku da vidi preko 80 premijernih filmova čije će se projekcije održati u 12 sala naših najpoznatijih bioskopa – Kombank dvorana, Dvorana Kulturnog centra Beograda, Dom omladine Beograd, bioskop Fontana, Cineplexx Galerija i Ušće. Program FEST-a gledaocima nudi veliki broj filmova među kojima su “Titan” koji je prošle godine dobio Zlatnu palmu u Kanu, kao i “Događaj”, dobitnik prošlogodišnjeg Zlatnog lava za najbolji film na Filmskom festivalu u Veneciji. Na samom početku 25. Februara u Kombank dvorani će se održati i srpska premijera filma “Strahinja Banović” koji je dobitnik nagrade za najbolji film na Filmskom festivalu u Karlovim Varima. Interesantno je da jednu od uloga ovogodišnjeg FESTa igra i Pošta Srbije koja je zbog 50. održavanja spremila kolekcionarski set poštanskih markica za svaku deceniju festivala. Ukoliko se i dalje niste navikli na niske temperature, zgrabite kokice, naćose, sokove i naravno svoje prijatelje i pravac u jedan od gore spomenutih bioskopa Beograda. 

 

Umetnost i ljudska prava

Dah Teatar i ove godine orgnanizovaće manifestaciju pod imenom “Umetnost i ljudska prava” u periodu od 24. do 27. februara. Bogratim programom i radionicama, ovaj festival želi da svojim posetiocima prenese ideju o poštovanju ljudskih prava u Srbiji i šire. Koncerti, predstave, filmske premijere i premijera knjige “Život bez kompromisa za umetnost i mir”, pa i razgovori, predavanja i konferencija “Umetnost i kultura u afirmisanju ljudskih prava” će vas čekati na ovom festivalu.
Programu se pored srpskih, pridružuju i organizacije iz Španije, Izraela, Crne Gore, Irske i Kosova, dok će svoje radove online predstaviti i učesnici iz Belgije, Brazila i Irana. Svojim sloganom “Umetnost u akciji”, festival podstiče svoje posetioce da se zalažu za sebe i svoju zajednicu i preuzmu glavnu ulogu koja će pomoći društvu da prihvati sve svoje različitosti. Održaće se na nekoliko lokacija u Beogradu (UK Parobrod, galerija N.EON, Dorćol Platz, Mestašce, Zadužbina Ilije M. Kolarca, KROKODIL i Narodno pozorište u Beogradu) i kao i prethodna dva festivala, odličan je za one koji pored zabave žele i da nauče nešto novo.

 

Dok ne dođe vreme za druženje na našoj divnoj palubi, pozivamo vas da na vreme isplanirate ovaj mesec u nadi da ćemo se sresti sa vama na nekom od ovih događaja u februaru.