Blog banner

Blog

28. 01. 2022.

Najzanimljiviji svadbeni običaji u Srbiji

Naša zemlja ima bogatu istoriju i tradiciju, i kao takva, prolazila je kroz veliki broj promena i uticaja drugih naroda. Srpski običaji koji takođe potiču iz davnih vremena su, zahvaljujući svom narodu, uspeli da opstanu i do današnjeg dana. Jedna vrsta njih se vezuje za najlepši i nekima jedan od najvažnijih dana u životu – venčanje. 

Verujemo da neke od ovih običaja znate, ali mi ćemo se potruditi da vam otkrijemo i simboliku koja se krije iza njih.

 

Skidanje jabuke 

Mladoženjino pucanje jabuke ispred mladine kuće je nešto čemu ste sigurno do sada prisustovali ukoliko ste bili na nekoj svadbi, naročito na jugu Srbije. Jedan je od najstarijih običaja i potiče iz perioda kada je glavna uloga muškarca bila isključivo lovačke prirode. Jabuka u ovom slučaju predstavlja neku prepreku preko koje mladoženja treba da pređe kako bi došao i osvojio mladu.

Kada je konačno osvoji, mlada se izvodi iz kuće, pije vino iz čaše koju potom baca na zemlju. Ukoliko se ona razbije, veruje se da će prvo dete koje par dobije biti dečak, a u suprotnom će dobiti devojčicu.

 

Kupovina mlade

Pored pucanja i razbijanja, dolazi i do takozvane “kupovine” mlade u kojoj učestvuju dever ili neki drugi mladoženjin najbliži rođak. Ranije se mlada mogla otkupiti samo velikom sumom novca ili dukatima, dok je danas ova suma simbolična ili je šaljive prirode. Nakon ovog, dever daruje cipele mladi koja je u papučama izašla ispred svatova i njegov zadatak je da je čuva kako je neko ne bi ukrao. Interesantna je činjenica da je knez Aleksandar Karađorđević zakonom zabranio kupovinu mlade još 1846. Godine.

 

Bacanje sita 

Kada prvi put mlada sa mladoženjom odlazi njegovoj kući, svekrva sprema sito koje pre svega napuni žitom, a zatim i kovanicama, bombonama i raznim ukrasima. Sito simbolizuje skladnost u braku i bogatstvo, a mladin zadatak je da ga baci na krov kuće. Ukoliko se zadrži, brak će biti uspešan, ali ako padne, neko od ženskih gostiju ima zadatak da ga što pre slomi nogom.

I na samom venčanju nakon sklapanja braka, mlada i mladoženja se takmiče ko će pre da nagazi svog supražnika. Ko god to prvi učini, po verovanju će taj imati poslednju reč u kući.

 

Svadbena torta 

Nijedno venčanje kod nas i širom sveta se ne može zamisliti bez velike svadbene torte koja je više od običnog slatkiša. Ona simbolizuje srećan i sladak život bračnog para, a njeno zajedničko sečenje prvu od mnogobrojnih stvari koje će ovaj par raditi zajedno. 

 

Grabena pogača 

U Srbiji preteču bidermajera, još jednog neizbežnog detalja venčanja, predstavlja grabena pogača. Ova slatka pogača koju je pre toga napravila i donela svekrva, lomi se na platnu koje se drži iznad mladine glave kada ona izađe iz kuće. Odlomljeni komadi se bacaju i ko god ih uhvati, imaće sreće u životu ili će biti sledeći na listi za venčanje ukoliko nije u braku.

 

Bilo da i dalje poštujete ove običaje ili ne, brod Horizont je tu da vam ovaj dan učini posebnim. Uz zvuke reke, svež vazduh i predivnu panorama Beograda, vi i vaši gosti ćete taj događaj zasigurno svrstati u jedan od boljih provoda u životu.