Blog banner

Blog

04. 02. 2022.

Najpoznatiji pomorski muzeji

Pored festivala o brodovima o kojima smo već pisali, želimo da vam predstavimo i najinteresantnije muzeje koje biste mogli da posetite ukoliko se nađete u nekoj od navedenih zemalja. Verujemo da vas osim lepote gradova, ni bogate izložbe koje se mogu videti u ovim muzejima neće ostaviti ravnodušnim.

 

Nacionalni pomorski muzej u Engleskoj

Najveći pomorski muzej ne samo u celom Ujedinjenom Kraljevstvu, već i na svetu nalazi se u Griniču i zajedno sa još tri ustanove (Kraljičina kuća, Kraljevska opservatorija i Cutty Sark) spada u grupu Rojalnih muzeja ovog grada. Od davnina je Grinič imao veze sa morem i plovidbom zbog čega predstavlja savršeno mesto za ovakav tip muzeja. Nastao je 1934. godine i danas njegova postavka sadrži preko dva miliona predmeta koji se mogu videti svakog dana u periodu od 10 do 17h. Rukopisi iz ekspedicija, pomorska umetnička dela koja datiraju iz 17. veka, najveća biblioteka o nautici, najrazličitiji navigacioni instumenti i modeli brodova će vam omogućiti da saznate nešto novo o nautici i shvatite njenu važnost i uticaj kroz istoriju. Ulaz za osnovnu postavku je besplatan, dok se specijalne egzibicije i obilazak sa vodičem naplaćuju po cenama koje se mogu videti na zvaničnom sajtu. Ne propustite priliku da fotografišete repliku Nelsonovog broda u velikoj boci ili originalni kaput koji je nosio kada je bio upucan u jednoj od najvažnijih bitaka Ujedinjenog Kraljevestva, i da naravno uz sve ovo uživate u čaju i pogledu na Greenwich Royal Park iz nekog od kafića u sklopu samog muzeja.

 

Titanik Belfast

Svi su do sada čuli priču o tragičnoj sudbini Titanika, jednog od, ako ne i najpoznatijeg broda koji je ikada plovio. Glavni grad Severne Irske, gde je i započeta gradnja Titanika, je u čast ovog velelepnog broda 2012. godine osnovao muzej posvćen samo njemu. Muzej se sastoji od 9 soba koje vam pružaju priliku da saznate sve o ovom brodu, od trenutka kada je nastala ideja i započeta izgradnja, pa sve do mitova i legenda koji se i dan danas prepričavaju. Neke od prostorija su posvećene najvažnijim datumima koji se vezuju za brod – 31. maj 1911. kada je isplovio, i noć između 14. i 15. aprila 1912. kada je brod udario u ledeni breg. Pored galerije fotografija nastalih u ovom periodu, moći ćete da preslušate i audio snimke preživelih putnika ili da uz pomoć kompjuterski generisane turneje od 360 stepeni svojim očima vidite brod i doživite takozvano „Titanik iskustvo“. Poslednje tri prostorije namanjene su već spomenutim mitovima, olupini broda kao i njegovom nasleđu, gde su izloženi spisak svih putnika i cele posade i replika broda za spasavanje kojim su evakuisani putnici.

 

Pomorski muzej u Madridu

Mueso Naval, kako je poznat celom svetu, lociran je u glavnom gradu Španije i nastao je 1842. godine. Prikazuje istoriju ove države od 15. veka do danas, uključujući i period Kraljevine Španije kada su se desile neke od najpoznatijih kopnenih i morskih ekspedicija. Preko 12000 predmeta postavljeno je hronološki kako bi se posetiocima dočaralo kroz šta je sve prolazila španska mornarica prethodnih vekova. Najznačajniji eksponat pored velikog broja oružja, mapa, uniforma, brodova i slika jeste mapa Huana de La Koze koja je izrađena na pergamentu. Ova mapa predstavlja prvi poznati kartografski prikaz američkog kontinenta. Nastala je 1500. godine na jednom od tri poznata putovanja ovog kartografa u pratnji čuvenog Kristofera Kolumba. Interesantno je da se pored nautičkih elemenata u muzeju od 2007. može videti i primerak mesečeve stene prikupljen u misili Apolo 17 1972. godine.

 

Pre nego što odlučite gde ćete putovati i koji muzej biste najradije posetili, čekamo vas da nam se pridružite na palubi Horizonta kako bismo zajedno zaplovili Beogradom.