Blog banner

Blog

29. 06. 2021.

„Preživeti“ toplotni talas: Kako da lakše podnesete vrelo leto

Svi volimo leto i lepo vreme, ali vrućine mogu da budu vrlo neprijatne, pa čak i opasne. I jako važno je da ne zaboravimo  – svi su jednako izloženi riziku, bez obzira na godine. Naravno, postoje grupe koje su podložnije, stariji i mala deca, ljudi sa hroničnim oboljenjima, ali ovde pričamo o generalnim preporukama u toku ekstremno toplih dana, kada živa u termometru prelazi 30°C.

 

 • Trudite se da budete u klimatizovanom prostoru koliko god možete. Vodite računa da razlika u temperaturi spolja i unutra ne bude više od 10°C, kako vam ne bi bilo dodatno loše kada izađete napolje. Nemojte se oslanjati samo na ventilatore da vas rashlade, naročito u gradskim uslovima, nisu dovoljni.

 

 • Zamračite prostorije u kojima ne provodite vreme, da vrelina ne ulazi bespotrebno. Ako možete da radite u zamračenom prostoru, izaberite tu opciju.

 

 • Ograničite svoj boravak napolju koliko god da ste u mogućnosti. Pažljivo isplanirajte dan kako biste napolju bili u hladnijim delovima dana – rano ujutru, kasni popodne, predveče. Izbegavajte da provodite vreme napolju od 11-18h.

 

 • Nosite laganu odeću napravljenu od prirodnih materijala. Preporuka su pamuk i lan, izbegavajte sintetiku kako bi vam koža disala. Potrudite se da vam odeća bude komotna, da vas nigde ne steže jer to pomaže da vam ne raste temperatura tela. Takođe, birajte svetlije tonove, jer je poznato da tamne boje privlače sunčevu svetlost.

 

 • Nosite šešire, kačkete ili lagane kape kako bi vam glava bila manje izložena suncu. Trudite se da bude svetlije boje i napravljeno od laganijih materijala, kako bi što manje privlačila sunčeve zrake.

 

 • Obuća bi trebalo da bude što jednostavnija i lakša, kako bi vam stopalo disalo. Ukoliko zbog prirode posla ne možete da nosite otvorene prste, prezujte se ispred kancelarija. Takođe, birajte obuću od prirodnog materijala – koža, platno…

 

 • Birajte funkcionalnost umesto stila. Nosite manje aksesoara, metalnog nakita i držite kosu podignutu.

 

 • Obavezno namažite zaštitni faktor, naročito ukoliko provodite vreme napolju. Pratite uputstva na pakovanju i primenjujte kako je indikovano – ponovno nanošenje je za vaše dobro.

 

 • Kratka tuširanja hladnom ili mlakom vodom vas takođe rashlađuju i omogućavaju vam da održite optimalnu temperaturu tela, kako ne biste ugrozili svoje zdravlje zbog vrućine.

 

 • Napravite sistem sa komšijama ili prijateljima – da se javljate u određenim intervalima kako biste bili sigurni da je sve u redu. Starije pripadnike familije i komšije odmenite u nabavci – mlađima je ipak lakše.

 

 • Izbegavajte da kuvate – jedite dosta sveže hrane, salata i voća.

 

 • Pijte dosta vode, više nego uobičajno. Izbegavajte sokove, alkoholna i druga slatka pića. Od njih ćete još više ožedneti. Nosite flašicu sa sobom bez obzira što će da se ugreje. Ne čekajte da ožednite jer to znači da ste blizu dehidratacije. Prvi znak su grčevi u mišićima. Trudite se da voda koju pijete ne bude ledena, jer će biti šok za organizam. Uzimajte po gutljaj svako malo kako biste se osigurali.

 

 • Ukoliko se bavite sportom i bez obzira na godine, treninge zakazujte rano ujutru ili predveče, kada su temperature koliko toliko niže. Proveravajte stanje svojih saigrača, ili partnera za trening. Pratite vremensku prognozu i potražite pomoć ukoliko se za to ukaže potreba.

 

 • Ukoliko nosite masku na otvorenom i osetite probleme sa disanjem, udaljite se od drugih na distancu od 2 m i skinite masku. Popijte vode i umijte se.

 

 • Ako želite tople dane da provedete u prirodi, birajte lokacije gde možete brzo i lako da se sklonite sa sunca – park, šuma, ili neka klimatizovana prostorija. Budite pored vode, kako biste mogli da osvežite u svakom trenutku.

 

Vodite računa o sebi i drugima, i ne zaboravite svoje ljubimce. Pomozite ako vidite da je nekome potrebna asistencija. Ne ustručavajte se da zatražite pomoć za sebe. I ponovićemo još jednom, za svaki slučaj: ne čekajte da osetite žeđ da biste pili vodu, jer hidriranje je izuzetno važno.