Blog banner

Blog

10. 09. 2021.

Septembar u Beogradu

Vrelo leto je iza nas, a septembar nas dočekuje sunčanim i toplim danima, idealnim za šetnje beogradskim ulicama. Mnogo toga možete da vidite ako samo koračate kroz grad – predratnu arhitekturu, fontane, ulice u kojima kao da je stalo vreme, moderne zgrade, reke i mostove, parkove… Ako ste više raspoloženi za konkretna dešavanja, u nastavku vam preporučujemo nekoliko stvari koje su na beogradskom meniju u mesecu septembru.

 

Sajam cveća 2021.

 

Od petka 10. septembra, na starom mestu, u parku Manjež održava se Sajam cveća Beogradska jesen 2021. Posetioci ove manifestacije imaće priliku da vide ponudu čak 35 izlagača iz Srbije. Sobno cveće, razne vrste biljaka, kaktusi, kao i rasadnici i propratni materijal, saksije i dekoracija biće na prodaju do 19. septembra. Ovo je savršen trenutak da pribavite novu sobnu biljku koja će vam ulepšati jesen, ali i da se kod stručnjaka raspitate kako da oživite onu koju već imate. Izlagači će se potruditi da odgovore na sva vaša pitanja, tako da nemojte propustiti ovu priliku.

Park Manjež jedan je od najpoznatijih beogradskih parkova. Nalazi se ispod Studentskog kulturnog centra, u ulici Kralja Milana. Za potpuno uživanje posetite kafanu Manjež u ulici Svetozara Markovića i udahnite duh starog Beograda u modernom ambijentu.

 

Izložba slika Mome Kapora

 

Jedan od najvećih hroničara prestonice je svakako Momo Kapor. Većina ga pamti kao pisca dela koja su zauvek promenila naša shvatanja o ljubavi, kao i onih koja su toliko verodostojno opisivala posleratni Beograd i život iza kapija na Zvezdari da jasno možemo da osetimo miris pečenih paprika za ajvar dok čitamo njegove knjige.

Ali Momo Kapor je bio i slikar, pa je u suton ovog leta otvorena izložba njegovih radova pod nazivom „Najlepše priče“. Do 6. novembra u Velikoj galeriji Doma vojske imaćete priliku da vidite Momine radove, među kojima neke nikada do sada nisu predstavljene javnosti, već su deo privatnih kolekcija.

Velika galerija biće preuređena i podeljena u celine sa nameštajem i predmetima koje je ovaj veliki umetnik koristio da stvori svoja slikarska i književna dela. Svaka slika biće ispraćena pričom o tome zbog čega i na koji način je nastala, šta je bila inspiracija. Priče su Momine i napisane u njegovom prepoznatljivom stilu koji nikada ne izlazi iz mode.

U toku trajanja izložbe periodično će biti prikazivan i dokumentarni film „Momo Uncut“. Ulaz za sve posetioce je slobodan.

Ne zaboravite – Kapor je bio boem, a odmah ispod Doma vojske je Skadarlija, ulica boema, umetnika i beogradskih neispričanih priča. Svratite da upotpunite doživljaj i odate počast umetniku koji je voleo Beograd.

 

Belgrade Future Gaming

 

Jesenja sajamska sezona je pred nama. Puno toga nas očekuje u narednom periodu, a jedan od prvih je Belgrade Future Gaming. Ovo je najveći sajam ovog tipa na prostoru jugoistočne Evrope. Tokom ove manifestacije možete da se upoznate sa najsavremenijom ponudom, opremom, softverskom podrškom i pratećim servisima iz oblasti igara na sreću. Izlagači su velika imena iz oblasti sportskog klađenja, slot mašina, internet online igara i slično.

Nove tehnologije zahtevaju da idete u korak sa njima, pa ukoliko ste ljubitelj ove vrste zabave, očekuje vas nezaboravan provod 21. i 22. septembra u hali 5 Beogradskog sajma.

 

Dan u Beogradu nikada nije protraćen, jer Beograd je svet!