Blog banner

Blog

07. 09. 2021.

Ada – divlja lepota

Beogradsko more, omiljeno kupalište Beograđana, Ada Ciganlija je oduvek izazivala interesovanje. Mistično mesto koje je svojatao svako ko je makar jednom bio tamo.

Tinejdžeri je decenijama doživljavaju kao beg iz grada, porodice je vide kao priliku za odmor. Ona je toliko inspirativna da joj je jedan od hroničara Beograda Momo Kapor posvetio čitav roman. U njemu možete da doživite Beograd sedamdesetih, da osetite kako je disao i shvatite zašto je baš Ada glavni junak. „Ada – neukrotiva i nepripitomljiva, lukava i hirovita, tajanstvena i mazna, podatna, nežna, a istovremeno divlja, blaga i opasna, lukava rečna zavodnica i opsenarka…” – jedan je od citata iz knjige.

I ona je baš to! Neukrotiva. Godinama prestonica i njeni stanovnici pokušavaju da je pripitome, ali ona uvek nađe načina da nas iznova i iznova iznenadi.

 

Istorija

 

Mnogi ne znaju da je na prostoru današnje Ade od 1920. do 1954. bio aktivan zatvor za teške osuđenike. Zgrada je konačno srušena 1956. godine. 1970. u blizini današnjeg restorana Jezero postavljeno spomen-obeležje za sve političke zatvorenike koji su stradali na tom mestu.

Još davne 1821. je proglašena državnim dobrom. Veruje se da je naziv nastao od složenice keltskih reči „singa“ (ostrvo) i „lia“ (podvodno zemljište), pa se tako došlo do reči „singalija“ od koje će u kasnijoj transkripciji nastati reč ciganlija. Ovo poluostrvo nekada je bilo ostrvo. Ada Ciganlija je zajedničko ime za rečno poluostrvo i Savsko jezero, nastalo pregrađivanjem Save i plaže na jezeru. Radovi na formiranju veštačkog jezera su započeti 1957, a završeni 10 godina kasnije godine izgradnjom nasipa sa gornje i donje strane rukavca. Ono je danas rezervoar je pijaće vode Beogradskog vodovoda i ima strateški značaj za grad. Zajedno sa Adom Međicom, Savskim jezerom i delom Makiškog polja, Ada zauzima površinu od 800 hektara.

 

Sportovi na Adi

 

Ova lokacija je idealna za sportske aktivnosti svih vrsta. Već smo napomenuli da je preko leta omiljeno kupalište, da ima bandži skakaonicu i skijanje na vodi. Tu su i biciklistička staza, šetalište, golf teren i tereni za tenis, mali fudbal i mnoge druge sportove. Za one koji vole da raspale roštilj obezbeđeni su grilovi i poseban prostor sa klupama za potpuni doživljaj izleta. Deca mogu da uživaju u bogatom sadržaju, školicama plivanja, avantura parku ili veštačkoj steni.

 

Opuštanje

 

Brojni restorani i kafići nalaze se oko jezera i omogućavaju vam da predahnete i uživate dok posmatrate svet oko sebe. Ceo ambijent vas puni pozitivnom energijom, jer je gradska vreva daleko od vas, a niste morali dugo da putujete. Ukoliko dolazite sa Novog Beograda, iskoristite priliku da pređete Savu tzv. „brodićem“. Izbeći ćete gužvu u saobraćaju, a istovremeno s vetrom u kosi imati utisak da ste krenuli u neverovatnu avanturu.

Ada vas čeka, uvek spremna da vas oduševi, iznenadi i relaksira.