Blog banner

Blog

06. 10. 2021.

Zašto treba da šetamo što više?

Mnogo se poslednjih godina priča o brojanju koraka. Većina nosi satove ili fitnes narukvice, proveravaju aplikacije na telefonu kako bi znali koliko još treba da pređu do cilja.

 

Preporuka je 10.000 koraka dnevno, ali nažalost ovo je samo marketinški trik. Okrugla cifra bolje odzvanja i duže je pamtimo, pa je zato iskorišćena u ove svrhe. Ali se, u ovom slučaju, niko ne buni. U realnosti, ako samo gledamo zdravstvene benefite, dovoljno je 7-8.000 koraka. U proseku, zaposleni koji rade u kancelarijama na dnevnom nivou naprave oko 4.000 koraka bez da planiraju. Do cilja ima još minimum toliko, pa preporučujemo šetnju. Da li će to biti lagana večernja šetnja pored reke ili brzi hod kroz park, odluka je na vama. Korisno je u svakom slučaju.

 

U nastavku navodimo 3 glavna benefita hodanja.

 

REGULISANJE TELESNE TEŽINE

 

Kao prvi razlog da napravite što više koraka u danu navodimo sagorevanje kalorija i samim tim gubitak kilograma. Ali nije samo dovoljno da ih pređete dok obavljate svakodnevne poslove, mada neće da škodi. Istraživanja pokazuju da je potrebno da bar 30 do 60 minuta provedemo u unapred isplaniranoj šetnji. Takođe, nije važan ni intenzitet hodanja – nije potrebno da se čovek oznoji, ali je poželjno.

 

Isplanirajte deo dana za ovaj vid rekreacije, ali vodite računa da vam to ne postane dosadna rutina. U nastavku je nekoliko saveta kako da vam ne bude dosadno:

 

  • S vremena na vreme promenite putanju
  • Idite do lokacije koju želite da posetite a koja vam je u blizini
  • Ruta koju prelazite treba da vam prija pa zato birajte lokacije koje volite
  • Ako ne možete da izdvojite sat vremena u kontinuitetu zbog svakodnevnih obaveza ili stila života, podelite vreme na dve šetnje od po 30 minuta
  • Nemojte uvek ići u šetnju u isto vreme, već stalno menjajte satnicu
  • Šetajte u društvu – uvek je sve lepše i zabavnije kada niste sami

 

 

BOLJE FIZIČKO STANJE ORGANIZMA

 

Šetnja je najlakši i najbezbedniji put do dobrog zdravlja tela. Prednosti hodanja su u tome što ceo organizam bolje funkcioniše, efektivnije obavlja svoje funkcije, relaksira se i pored fizičkog opterećenja nogu, a omogućuje i da se fizička snaga brže povrati kada je telo u kondiciji.

 

Ova aktivnost pozitivno utiče na srce i smanjuje rizik od dobijanja mnogih bolesti. Kosti jačaju, povećava im se gustina, a krv bolje cirkuliše kroz telo. Samim tim, ubrzava se metabolizam, izbacuju toksini i smanjuje nivo holesterola.

 

Redovna šetnja znači da hodamo i po hladnom vremenu, a to dodatno jača imunitet, što je veoma jak argument u korist ove fizičke aktivnosti, posebno imajući u vidu vreme u kome živimo.

 

RELAKSACIJA

 

„Idem da prošetam da razbistrim mozak“ – ovu rečenicu je svako od nas izgovorio bar jednom. I to nije slučajno.

 

Hodanje ne deluje pozitivno samo na fizičko, već i na psihičko stanje organizma. Šetnja zaista može da nam „razbistri um“ i pomogne nam da donesemo neke odluke u vezi koji se lomimo danima.

 

S druge strane, posle napornog radnog dana, hodanje nas opušta i omogućava nam da bolje spavamo. Koliko god zvučalo kontradiktorno da se upustite u fizičku aktivnost kada ste već umorni, zapravo je višestruko korisno. Potpomaže kreativno razmišljanje, pamćenje, a dokazano je i da otklanja stres, ublažava simptome depresije i pomaže pri osećaju anksioznosti.

 

Lekari konstantno preporučuju što više hodanja i šetanja, bez obzira u kom životnom dobu se osoba nalazi. Tako da nabavite udobnu obuću, toplu odeću za predstojeće jesenje dane i samo napred! A 10.000 koraka ili ne, važno da ste u pokretu.