Blog banner

Blog

01. 10. 2021.

Oktobarski dani u Beogradu

Iz dugog toplog leta skliznuli smo lagano u jesen. Beograd polako menja svoje boje. Uskoro će parkovi poprimiti zlatno crvenu nijansu, a šetnja kroz njih će biti potpuno novi doživljaj. A u međuvremenu dajmo vam predloge šta da posetite u mesecu oktobru, ako se nađete na ulicama Beograda.

 

Međunarodni sajam pčelarstva

 

Meteorolozi najavljuju sunčan prvi vikend u oktobru. Iskoristite priliku da prošetate do omiljenog beogradskog parka Tašmajdan i posetite 47. Međunarodni sajam pčelarstva „Tašmajdan 2021“. Možete da probate najrazličitije ukuse, jer je proizvodnja meda u poslednjoj deceniji dostigla nivo gastronomske magije. Prefinjeni ukusi obogaćeni su borovim iglicama, cimetom ili nekim drugim začinskim biljem. Na ovoj manifestaciji pored pčelinjih proizvoda, biće predstavljena i pčelarska oprema, kao i registrovani lekovi protiv bolesti pčela i literatura o pčelarstvu.

Ne zaboravite da su med i drugi pčelinji proizvodi poput propolisa važni faktori u borbi za jačanje imuniteta, a da su istovremeno i izuzetno ukusni.

 

Besplatni kurs astronomije

 

Da li verujete da smo jedina naseljena planeta ili ostavljate otvorenom mogućnost da postoji još negde sličan oblik života? Da li ste fascinirani beskonačnim svemirom, zvezdama i sazvežđima? Centar za promociju nauke i Astronomsko društvo „Ruđer Bošković“ ove jeseni organizovali su besplatan kurs astronomije u Planetarijumu na Kalemegdanu. To je ona bela građevina sa poluloptastim krovom se nalazi u Donjem gradu Beogradske tvrđave u bivšem amamu, ispod crkve Ružice i kapele Svete Petke. Polaznici kursa imaju čast da se upoznaju sa ljudskim otkrićima o Zemlji i drugim planetama, zvezdama i galaksijama. Predavanja su upotpunjena ilustracijama i planetarijumskim projekcijama.

Predavanja će se održavati svakog petka (17-19h) i subote (16-18h).

Za sve „zaluđenike“ kosmosom, ovo je prava prilika da se podrobnije upoznaju sa velikim prostranstvima.

 

Beogradski sajam knjiga

 

Svakako najveći događaj koji nas očekuje u oktobru je 65. Međunarodni sajam knjiga koji se tradicionalno održava poslednje nedelje u mesecu. Ovo je jedna je od najstarijih i najvažnijih književnih manifestacija u regionu. Omogućava stranim i domaćim izdavačima, autorima, knjižarima, bibliotekarima da razmene iskustva i ostvare druge vidove poslovne i kulturne saradnje. Istovremeno, svi posetioci mogu da uživaju u širokoj ponudi svih velikih izdavača na jednom mestu. Možda baš tu pronađete redak primerak rukopisa vašeg omiljenog pisca. Ukoliko ste više okrenuti savremenom stvaralaštvu, postoji šansa da će vaš omiljeni književnik ili književnica biti gost, pa zato dobro proučite ko su gosti sajma.

Podsećamo, ove godine sajam se održava od 24. do 31. oktobra i očekuje vas odličan izbor knjiga sa pratećim programom. Kroz brojne promocije, prezentacije, predavanja, okrugli stolove i tribine, stručnoj i širokoj publici učesnici predstavljaju niz tema važnih za književnost, izdavaštvo i kulturu.

 

Naravno, ovo je samo par predloga šta raditi u Beogradu u oktobru. Svakako iskoristite sve lepe i sunčane dane koji su pred nama da obiđete galerije, parkove i šetališta pored reka. Čekamo vas i na našoj palubi za panoramsko razgledanje Beograda sa reka ili proslave raznih vrsta.