Blog banner

Blog

25. 01. 2022.

Nekoliko zanimljivosti o Beogradu

Dobra hrana, bogata istorija, uzbudljiv noćni život, dve reke su samo neke od brojnih stvari po kojima je Beograd prepoznatljiv svuda u svetu. Ovog puta smo za vas pronašli i izdvojili nekoliko zanimljivih činjenica o Beogradu koje do sada možda niste imali prilike da čujete.

 

  • Glavni grad Srbije nije oduvek nosio naziv po kome je danas poznat celom svetu. Zbog svoje bogate i duge istorije, Beograd je menjao svoje ime čak 15 puta. Kelti su ga pre svega nazvali Singidon, da bi kasnije od strane Rimljana dobio ime Singidunum koje se i danas koristi u nekim slučajevima. Alba Graeca, Nandoralba, Castelbianco, Dar Al Jihad (što u prevodu znači Kuća rata) su samo neka od imena ovog grada. Njegovo današnje ime se prvi put spominje 878. godine i to u pismu Pape Jovana VIII caru Borisu I.
    Neki su ga nazvali i „Belim Feniksom“, jer se posle svih ratova i 115 napada kroz istoriju, grad uvek ponovo gradio i uzdizao.

 

  • Na samo 14 kilometara udaljenosti od grada nalazi se Vinča – arheološko nalazište gde su pronađeni ostaci civilizacije starije čak i od Mesopotamije. Tu se mogu videti nakit, razno posuđe, oruđe, oružje i predmeti specifičnog dizajna koji datiraju još iz 4500. godine pre nove ere. Ovako nečim se retko koja država može pohvaliti zbog čega vam preporučujemo da što posetite ovo nalazište koje se još naziva i „Belo brdo“.

 

  • Beograd ispod sebe krije još jedan grad. Pećina ispod Tašmajdana, veliki broj, tunela, prolaza, pa čak i podzemna dvorana pronađeni su ispod površine našeg grada. Podzemni svet našeg glavnog grada možete čak i lično da doživite – postoje specijalne turističke ture poput Beograd ispod Beograda, gde vas vodiči upoznaju sa tajnama i misterijama vezanim za ovaj fenomen.  

 

  • Pretpostavljamo da niste znali i da Hram Svetog Save visine od 82 metra nosi titulu najveće pravoslavne građevine na Balkanu. Mesto na kom se nalazi vezuje se još i za poznatu seču knezova zbog koje je izbio Prvi srpski ustanak, kao i za spaljivanje mošti sveca po čijem nazivu je hram dobio ime.

 

  • Još jedna zanimljiva činjenica koja se vezuje za istoriju grada jeste da se prva kafana u Evropi nalazila na Dorćolu i da je otvorena još davne 1522. godine. Nažalost, podaci o vlasniku i samom imenu kafane nisu poznati. Jedino što se i dalje zna je da se ovde služila isključivo kafa, i to domaća, ili tada poznatija kao turska kafa.

 

  • Trg Slavija, kao i mnogi drugi delovi Beograda, nisu oduvek izgledali onako kako izgledaju danas. Ovde se nekada nalazila bara koja je krajem 19. veka bila glavna lokacija lovaca na patke i druge divlje ptice. Za ovaj trg se kasnije vezuju i prva tramvajska linija 1 čija je trasa bila do Kalemegdana, kao i prvi autobusi koji su pušteni u rad početkom 20. veka i koji su vozili do Avale.

 

 

Grad sa burnom prošlošću, kao što je Beograd, nosi još puno zanimljivih i malo poznatih činjenica. Turisti koji dolaze da posete naš glavni grad su ponekad obavešteniji o tome od domaćeg stanovništva. Zato zastanite, pogledajte ga iz drugog ugla, i biće vam za trenutak opet zadivljujuć kao kada ste ga prvi put upoznali.