Kada pričamo o jednom narodu, pričamo o njegovoj kulturi i istoriji. Neizostavni deo ove priče čine i tradicionalna kuhinja i njeni specijaliteti. U našem slučaju, retko ko ostaje ravnodušan na sve što ona ima da ponudi, sjajan ukus i vrhunsku pikantnost.
Nastala je pod uticajem kuhinja suseda, pre svega grčke i turske, ali i austrijske, bugarske i mađarske. Ona obuhvata riznicu ukusa i mirisa nastalu mešavinom uticaja raznih naroda koji su prolazili i živeli na ovim prostorima. Kao i u kulturi uopšte, ovaj spoj različitih uticaja rezultirao je originalnošću, pa bogata srpska trpeza nudi nezaboravne ukuse koji se samo u Srbiji mogu osetiti. Iako štrudla potiče iz Austrougarske, a sarma iz nekadašnje otomanske imperije, ukus tih jela, način na koji ih mi spremamo, čini ih jedinstvenim na svetu.
Srpsku kuhinju karakteriše veoma raznovrsna, jaka i začinjena hrana. U njoj preovladava upotreba mesa, testa, povrća i mlečnih proizvoda.
Spremanje hrane je poseban deo srpske tradicije i kulture. U srpskim selima kuhinja se nazivala još i „kuća“, a centralni deo je bilo ognjište, koje je predstavljalo važno, kultno mesto, pored koga se odigravao svakodnevni život i okupljala cela porodica.
Specijaliteti koje svaki stranac koji poseti Srbiju treba da proba:
Ispijanje kafe je vekovna tradicija u Srbiji, pa stoga ne propustite domaću kafu uz baklavu, vanilice ili rahat-lokum, dok će vam ljubazni domaćini u svojim domovima najpre ponuditi slatko i vodu.
Za mnoge specijalitete srpske nacionalne kuhinje ne postoji prava reč u rečnicima stranih jezika, a ni ukus sa kojim se mogu uporediti. Stoga je najbolje doći i isprobati ih.