Blog banner

Blog

26. 10. 2021.

Najpoznatiji ukusi Srbije

Kada pričamo o jednom narodu, pričamo o njegovoj kulturi i istoriji. Neizostavni deo ove priče čine i tradicionalna kuhinja i njeni specijaliteti. U našem slučaju, retko ko ostaje ravnodušan na sve što ona ima da ponudi, sjajan ukus i vrhunsku pikantnost.

 

Nastala je pod uticajem kuhinja suseda, pre svega grčke i turske, ali i austrijske, bugarske i mađarske. Ona obuhvata riznicu ukusa i mirisa nastalu mešavinom uticaja raznih naroda koji su prolazili i živeli na ovim prostorima. Kao i u kulturi uopšte, ovaj spoj različitih uticaja rezultirao je originalnošću, pa bogata srpska trpeza nudi nezaboravne ukuse koji se samo u Srbiji mogu osetiti. Iako štrudla potiče iz Austrougarske, a sarma iz nekadašnje otomanske imperije, ukus tih jela, način na koji ih mi spremamo, čini ih jedinstvenim na svetu.

Srpsku kuhinju karakteriše veoma raznovrsna, jaka i začinjena hrana. U njoj preovladava upotreba mesa, testa, povrća i mlečnih proizvoda.

 

Spremanje hrane je poseban deo srpske tradicije i kulture. U srpskim selima kuhinja se nazivala još i „kuća“, a centralni deo je bilo ognjište, koje je predstavljalo važno, kultno mesto, pored koga se odigravao svakodnevni život i okupljala cela porodica.

 

Specijaliteti koje svaki stranac koji poseti Srbiju treba da proba:

  • Sarma, sastoji se od mešavine mlevenog mesa, pirinča i začina, umotane u kiseli kupus;
  • Ćevapi, komadići rolovanog mlevenog mesa. Ono što je pica za Italijane, hamburgeri za Amerikance, to su ćevapi za narode Balkana;
  • Karađorđeva šnicla, panirana pržena šnicla filovana kajmakom i urolana kao palačinka. Za pripremu ovog specijaliteta može se koristiti teleće ili svinjsko meso. Recept je osmislio kuvar Milovan Mića Stojanović 1955. godine, u beogradskom restoranu Golf;
  • Ajvar, sos od pečene crvene paprike, koji ide uz sve, od hleba do mesa;
  • Komplet lepinja, autentični specijalitet koji čine spoj najbolje zlatiborske pršute i kajmaka, lepinje, jajeta i pretopa;
  • Prebranac, napravljen od pasulja, luka, paprike, uz dodatak soli i bibera. Zahvaljujući sastojcima i ukusu, veoma je popularan među vegetarijancima; 
  • Gibanica je vrsta pite za čiju pripremu se koriste kore, sir i jaja. Prisutna je u svim krajevima Srbije, pa je možemo nazvati simbolom srpske kuhinje;
  • Kajmak, domaći mlečni proizvod, kremaste strukture;
  • Slatko, naš tradicionalni desert. Može se opisati kao vrsta kandiranog voća.  Sastoji se od komada ili celog voća u gustom, slatkom sirupu.

 

Ispijanje kafe je vekovna tradicija u Srbiji, pa stoga ne propustite domaću kafu uz baklavu, vanilice ili rahat-lokum, dok će vam ljubazni domaćini u svojim domovima najpre ponuditi slatko i vodu.

 

Za mnoge specijalitete srpske nacionalne kuhinje ne postoji prava reč u rečnicima stranih jezika, a ni ukus sa kojim se mogu uporediti. Stoga je najbolje doći i isprobati ih.

 

ajvar