Blog banner

Blog

17. 12. 2021.

Planina pored prestonice

Na samo 17 km jugoistočno od Beograda nalazi se oaza mira na nadmorskoj visini od 511 m. Beograđani su je zdušno prisvojili i smatraju je svojom, kao da je deo imanja koje su nasledili. Ali im ne predstavlja problem da je i svi drugi koriste, tako da se oko ovog „nasledstva“ niko ne sudi.

 

Avala je kompas, tačka prema kojoj se orijentišemo i znamo da smo blizu kuće. Ime je vodi poreklo sa Orijenta od reči “havala” koja se prevodi kao vidikovac. Tvrđava na Avali podignuta je u Srednjem veku, kao utvrđenje za odbranu. Osvajale su je Osmanlije, na nju udarali Ugari… Sve do pada Beograda 1521, ovo utvrđenje je imalo strateški značaj. Konačno je napušteno u 18. veku da bi u potpunosti bilo srušeno 1934. da bi se napravio spomenik Neznanom junaku.

Legenda o neznanom junaku počela je nakon završetka Prvog svetskog rata kada je lokalno stanovništvo pronašlo grobove srpskih vojnika poginulih u ratu. Među njima je bio i jedan bez imena, pa su mu podigli skromni spomenik da obeleže palog borca. Kasnije je odlučeno da se podigne veliki spomenik, pa je Ivan Meštrović, vajar Pobednika, osmislio mauzolej. Spomenik ima karijatide koje predstavljaju žene u narodnim nošnjama iz svih krajeva Jugoslavije.

 

Jedna od top 5 turističkih destinacija u Beogradu je svakako Avalski toranj. Originalni toranj je pušten u rad 1965. godine. Visok 202.8 m važio je za jedan najlepših tornjeva u Evropi i svetu. Ono što ga je izdvajalo je činjenica da je njegov presek bio jednakostranični trougao, što je ujedno i simbol srpskog tronošca za sedenje.

Toranj je srušen tokom bombardovanja 1999. godine. Na njegovom mestu je u aprilu 2010. pušten u rad novi toranj koji je zapravo replika originalne građevine.

Novi toranj je visok 204.68 m i pored toga što je značajan telekomunikacijski objekat, ima da ponudi turistima još mnogo toga. Na visini od 122 m nalazi se letnja terasa – vidikovac, a samo 3 m niže, što je i dalje impozantnih 119 m, možete da se osvežite uz kafu i sok. Dva lifta su na raspolaganju i za neverovatnih 40 sekundi ste na otvorenom vidikovcu. Nije samo za hrabre, svako treba da doživi panoramu sa Avalskog tornja.

 

Pored spomenika i tornja, na Avali možete da provedete kvalitetno vreme u prirodi. Desetak kilometara obeleženih planinarskih staza i nekoliko kilometara asfaltnih puteva idealni su za šetnju i rekreaciju.

 

Savršen dan nije za svakoga isti, ali predlažemo vam da jednu subotu odvojite i iskoristite zimsku idilu koja vam je na dohvat ruke.