Blog banner

Blog

30. 11. 2021.

5 benefita trčanja

Uvek popularno trčanje doživljava sve veću i veću ekspanziju u poslednjih nekoliko godina. Ovo je ispraćeno neverovatnim razvojem tehnologija za opremu koja može da izdrži sve vremenske uslove. Svaki veći brend je u neprestanoj trci da zadovolji potrebe svih korisnika. I uspevaju u tome, toliko da imamo utisak da svi trče. A to je jedan od retkih sportova koji je besplatan.

Zašto je ovaj podatak ohrabrujući? U nastavku je 5 benefita ove sportske aktivnosti.

 

Produžava životni vek

 

Džoging ponovo osvaja svet. Redovna rekreacija pozitivno utiče na ceo organizam, a po najnovijim istraživanjima, oni koji redovno trče, žive do tri godine duže od proseka. Pored toga, što bi trebalo da bude dovoljna motivacija da počnemo sa ovom dnevnom rutinom, trčanje jača kardio-vaskularni sistem, razgrađuje masti, snižava nivo holesterola, drži pod kontrolom nivo šećera i insulina u krvi… Dodatno jača kosti, pozitivno utiče na hormonalni status i na nervni sistem.

 

Kvalitetniji san

 

Važnost kvalitetnog sna je izbila na prvo mesto svakog medicinskog saveta, kao i mnogih naučnih istraživanja. Ali nije svima jednako lako da utonu u san. Za one sa slabijim simptomima insomnije imamo rešenje: redovna fizička aktivnost. Što se više umorimo, to kvalitetniji san… I tako u krug, jer što bolje spavamo, imamo više snage za trčanje. Večernji krug oko parka ili po šetalištu uz reku, sat vremena pre odlaska u krevet, je najbolje što možete da učinite za svoj organizam.

 

Bolje stanje kolena i leđnih mišića

 

Iako deluje neverovatno, jer svi znamo nekoga ko je povredio kolena baveći se trčanjem, statistika nam dokazuje suprotno. U proseku, neaktivni odrasli ljudi imaju veće probleme sa kolenima i leđima od onih koji se bave trčanjem. Ovom fizičkom aktivnošću se popravlja stanje koštane srži i hrskavica, usporava pojavu diskus hernije jer se razmak između diskova održava na optimalnom nivou. Nikad nije kasno, krenite već danas.

 

Pomaže pri regulisanju telesne težine

 

Ovaj sport zahteva da se pomera celo telo, pa samim tim sagoreva više kalorija, a što je najbolje uopšte ne moramo da trčimo brzo da bismo postigli željene efekte. Dovoljan je lagani tempo koji će da nam održava broj otkucaja srca i postižemo optimalne rezultate. Koliko je pravilna ishrana korisna za skidanje kilograma, toliko je trčanje korisno za održavanje telesne težine nakon postignutih rezultata.

 

Izgrađuje samopouzdanje

 

Kada smo se pobrinuli za fizičko stanje organizma, jasno je da se i naše psihičko stanje popravlja. Bolje raspoloženje, više energije i samim tim samopouzdanje. Ono što smo trčanjem naučili je da treba da idemo korak po korak, postepeno – bilo da trčimo maraton, pokrećemo novi biznis ili krećemo u novu avanturu.

 

Još uvek ima vremena da se spremite za maraton sledeće godine. Ako vam je jedan od životnih ciljeva da makar jednom u životu do postignete, imate našu punu podršku.