Blog banner

Blog

18. 01. 2022.

Beogradske šume

Da li već priželjkujete proleće, i planirate šta ćete sve raditi na svežem vazduhu i suncu? Predlažemo da već sada napravite listu lokacija na koje želite da odete, i da sa prvim porastom temperature odaberete omiljeno mesto i aktivnost.

Vožnja bicikla i rolera, jahanje konja, trčanje ili šetanje trim stazama su samo neke od stvari koje izletnička mesta kriju u sebi. Za vas smo izvojili neke od mnogobrojinijih šuma u Beogradu koje biste mogli da posetite i uživate u prirodi.

 

Košutnjak

Jedna od stvari koje opštine Čukarica i Rakovica dele jeste gradsko izletište i park – šuma Košutnjak. Naziv je, pretpostavlja se, nastao zbog košuta koje su nekada i same šetale ovim prostorom. Šuma koju čine četinarska i listopadna drveća prostire se na površini od 330 hektara i kao takva idealna je za šetnju. Trim staza dužine 1200m na sebi ima preko 15 takozvanih „stanica“ za vežbanje i svojim kružnim oblikom obilazi plato sa ostalim sportskim terenima.

Njom se može doći i do Pionirskog grada, jednog od najnezageđenijih lokacija u Beogradu. U ovom sportsko-rekreativnom centru možete birati kojim sportom biste želeli da upotpunite svoje vreme ili ga iskoristite na možda drugačiji način – posetom zabavne zone, restorana ili čak i diskoteke.

Šetnja ovom šumom će vas dovesti i do poznatog izvora – Hajdučke česme, koja se nalazi na nekadašnjem lovištu kneževske porodice Obrenović, ili do Filmskog grada – poznatog kompleksa za proizvodnju filmova.

 

Zvezdarska šuma

Na desnoj strani Dunava se nalazi park-šuma koju bismo vam preporučili ukoliko ste u samom centru grada, tačnije na Zvezdari, po čijem je nazivu šuma i dobila ime. Prošumljeni deo od 145 hektara predstavlja pravi izbor za beg u vreme toplih letnjih ili prolećnih dana koji nam tek slede. Isprepletena je stazama za šetnju na kojima se nalaze klupe gde možete da odmarate, ali i vežbaonice na otvorenom. Idealna je za porodice sa decom koja će moći da uživaju, kako u šumi, tako i u delu uređenom kao park gde ih čekaju ljuljaške, klackalice i tobogani za igru.

Bagrem, crna i kanadska topola, američki i beli jasen, kao i bogato šumsko i ukrasno šiblje su razlog zbog kog je ova šuma poznata kao „pluća Beograda“ i zbog čega je 2021. godine proglašena kao površina sa prirodnim vrednostima i trajno dobro našeg grada.

Pored prirode, ovde možete uživati u hrani i piću obližnjih kafića i restorana, a isto tako i u prelepom pogledu na severni deo grada sa vidikovca koji je jedan od razloga zbog čega je Zvezdarska šuma popularna među Beograđanima.

 

Topčider

Poslednje ovakvo izletalište na našoj listi jeste park Topčider koji se nalazi između Savskog venca i Čukarice, u blizini ne tako poznate treće reke grada Beograda – Topčiderke.

Verujemo da će se posebno svideti zaljubljenicima u istoriju, jer se u njemu nalazi čak 6 spomenika kulture, od kojih je većina nastala u 19. veku – Konak kneza Miloša, Topčiderska crkva, Crkveni konak, Obelisk i Skulptura Žetelnica.

Pored ovih kulturnih i istorisjkih vrednosti koje sadrži, čar parku daju i tri manja veštačka jezera, kao i drveni mostić koji je danas već poznat po velikom broju fotografija koje su na njemu nastale. Takođe, jedan od najvećih i najstarijih platana u Evropi je svoje korenje pustio baš u ovom parku. Ovo drvo staro oko 180 godina je još 1979. godine proglašeno spomenikom prirode i dan danas je po rečima stručnih botaničara u odličnom stanju.

 

Ono najlepše što šume Beograda imaju da ponude je mir. Kada zađete među stabla, osetite kako šuma diše, kako priroda živi, i sve drugo nekako izgleda manje važno.

Zato ih posećujte redovno i čuvajte ih, jer ih ostavljamo svojim potomcima.

 

“Ako mi kažu da će sutra svet završiti, danas bih posadio drvo.”

Martin Luter King