Blog banner

Blog

21. 01. 2022.

Festivali brodova

Verujemo da ste već upoznati sa Dragon Boat festivalom  o kom smo pisali u prethodnoj godini. Sada bismo voleli da vam predstavimo još tri slična festivala. Ovog puta smo za vas izdvojili karneval i dva sajma o brodovima koji su bliži nama – u Srbiji, Hrvatskoj i Francuskoj. Ako gajite strast prema plovilima, bukirajte ove događaje u svom kalendaru, jer su svakako spektakularni.

 

Beogradski karneval brodova

Svake godine u trajanju od jednog dana, reke glavnog grada krase brodovi raznih boja kako bi na ovaj način promovisale nautički turizam u Srbiji. 

Beogradski karneval brodova je nastao još 2004. godine i već skoro dve decenije unazad biva posećen od strane kako naših građana, tako i turista iz okolnih zemalja. Karnevalska atmosfera koja tokom ovog dana vlada našim gradom, svojim posetiocima prikazuje lepote beogradskih reka. 

Brodovi koji predstavljaju glavni deo ove manifestacije paradiraju od Brankovog mosta, pa sve do ušća Save u Dunav. Tako ukrašeni, često izvode akrobacije na vodi na osnovu kojih se na samom završetku dana bira najlepše okićeni brod. Ova pobeda je često praćena žurkom i vatrometom kojim se obeležava kraj manifestacije. 

Koncerti poznatih srpskih muzičara i štandovi sa suvenirima i slatkišima su još neke od stvari u kojima biste mogli da uživate ukoliko odlučite da dođete na ovaj festival koji je uglavnom organizovan sredinom ili krajem avgusta.

 

Biograd Boat Show

Biograd na Moru, poznatiji kao “Stari Zadar”, je mali grad u Hrvatskoj u kom se svakog oktobra održava “Biograd Boat Show” – najveći nautički festival u Srednjoj Evropi. 

Kao grad na poluostvru, predstavlja idealnu destinaciju za ovu vrstu manifestacije. Pre svega je namenjen brodogradilištima i njihovim dobavljačima, jer je ovo mesto na kom se prikazuju najnoviji proizvodi iz sveta nautike. Ovde se može pronaći baš sve – od najmanjih čamaca, pa sve do najsavremenijih jahti i brodova. 

Za vreme dešavanja koje traje 5 dana, organizovana su predavanja i seminari u vezi sa temema koje prate sam festival – tehnologija, nauka, sport, rekreacija. Ono što dodatno ovaj festival čini posebnim jeste i sam izgled marine Kornati, naročito u večernjim satima, kada se program festivala nastavlja u obližnjim restoranima u kojima vas pored hrane, čekaju i razni programi zabavnog karaktera. 

 

Sajam nautike u Parizu

Jednom godišnje, u decembru, Pariz postaje najpoznatija zatvorena luka u Francuskoj. Kao i prethodno spomenuti Biograd Boat Show, ovaj sajam svojim posetiocima prikazuje tehnološke novosti i izume iz sveta turizma, ribolova i nautike. 

Preporučili bismo vam da ne propustite ovo dešavanje, jer se za vreme njegovog trajanja odigrava i jedna od najoriginajlih trka na svetu – “The Nautic Paddle”. I sami možete biti učesnik u ovoj trci i doživeti Pariz na sasvim drugačiji način ukoliko se budete prijavili na vreme. 

U toku trke koja počinje od nacionalne biblioteke Francuske, pa sve do luke Javel Bas, rekom Senom ćete veslati zajedno sa još oko 1000 ostalih učesnika sa kojima ćete deliti ovo nezaboravno iskustvo. Ovo je definitivno jedan od najlepših načina da se zabavite, a u isto vreme i upoznate Pariz i sve znamenitosti koje krije ovaj grad. 

 

Dok sa nestrpljenjem očekujemo početke ovih festivala, nadamo se da ćemo se uskoro družiti i zajedno Horizontom ploviti rekama našeg Beograda.