Blog banner

Blog

14. 01. 2022.

Januar u Beogradu

Nakon svih zimskih proslava i praznika koji su sada već iza nas, pravo je vreme da napustite svoje domove i uživate u magiji Beograda sa svojom porodicom i prijateljima. Preostale januarske dane možete upotpuniti šetnjom i posećivanjem nekih od događaja koji se održavaju u našem gradu. Za vas smo izdvojili nekoliko ovakvih dešavanja za topliji i zanimljiviji januar.

 

Starogradska zima


Na Topličinom vencu, odnosno u Parku vojvode Vuka će vas čekati prava porodična atmosfera. Takozvana Starogradska zima predstavlja deo manifestacije Beogradska zima i održaće se do 23. januara 2022. Ovde ćete uživati u bogatom programu pripremljenom za sve uzraste. 

Prepustite se muzici koju su za vas pripremili mnogobrojni srpski di-džejevi ili uživajte u pesmama naših najvećih muzičkih zvezda. Ovde možete čuti baš sve, od rock&roll-a 80ih, preko klasične muzike, do najvećih hitova 21. veka. Ukoliko ste veći ljubitelj nekih drugih aktivnosti, organizovane su i raznovrsne likovne radionice. Na ovaj način možete da iskažete svoju kreativnost slikanjem i crtanjem u prostorima Muzeja primenjene umetnosti. 

Vaše mališane će takođe čekati posebno osmišljeni koncerti, mađioničarske predstave i druženje sa omljenim likovima iz bajki poput Uspavane lepotice, Elze i Grdane.

Ne zaboravite da posetite i 10 gastro kućica i uživate u ukusnoj hrani po kojoj je Beograd nedaleko poznat.

 

Klizanje u Beogradu


Ukoliko vas zima ne sprečava da se bavite sportskim aktivnostima, verujemo da ni ove godine niste propustili da klizate i padate po ledu na već tradiocinalnim klizalištima u Beogradu. 

Ledena dvorana Pionir i ove godine je bila prva koja je otvorila svoja vrata ljubiteljima klizanja. Loicirana je u ulici Čarlija Čaplina 39 na Paliluli i najpopularnija je među Beograđanima. Na površini od 1800m² se pored rekreativnog klizanja, posetiocima daje mogućnost upisa u školu klizanja i hokeja. Ova hala je poznata i kao mesto na kom su se do sada održavala najznačajnija prvenstva u ovom sportu.

Ako se pak budete našli u samom srcu grada, klizalište na Trgu republike predstavlja pravi izbor za vas. Jedno je od najvećih klizališta na Balkanu i kao takvo će vam sigurno pružiti dovoljno prostora za zabavu na ledu.
Pored ove, još jedna staza otvorenog tipa nalazi se i na Adi Ciganliji gde možete klizati oko kamenih skulptura koje su začajno obeležje ovog dela grada. 

Pozivamo vas da navučete svoje klizaljke i da zajedno doživimo zimske atrakcije dok ne dočekamo neke toplije dane.

 

Izložbe u Beogradu


Ako niste ljubitelj zime i radije biste da ove hladne dane provedete u toplim prostorijama, posećivanje trenutno aktuelnih izložbi u Beogradu predstavljaju odličan izbor. Kako bismo vam olakšali traganje za istim, izdvojili smo par njih koje možete da obiđete.

Postavku izložbe jednog od najcenjenijih srpskih umetnika možete pogledati u Galeriji Doma Vojske Srbije. Do sada neviđeni radovi Petra Lubarde biće izloženi do 5. februara kada je organizovano i autorsko vođenje kroz rad ovog izvanrednog umetnika.

Ne propustite ni tri nove besplatne izložbe u Kulturnom centru Beograda. “Za uspomenu i dugo sećanje” Milice Mrvić, “Apstraktni pejzaž 2.0” i “Inanmate Beings Also Have Finite Lives” Tereze Kos krasiće galerije ovog centra.

U Galeriji nauke i Tehnike SANU bićete u prilici da pogledate izabrane ilustrovane strane knjige “Svaštara 2” po kojoj ova izložba i nosi ime. Rastko Ćirić, autor ovih radova, je osim ovoga spremio i prikazivanje svog kratkometražnog filma “Svetlost i senke”, kao i spot za pesmu “India” The Rubber Soul Project-a.

 

Ovo je samo par predloga za uživanje u početku nove 2022. godine. Nadamo se da ćemo se videti na nekom od ovih magičnih događaja u Beogradu, a uskoro i na našoj divnoj palubi.