Blog banner

Blog

23. 07. 2021.

Beton hala – jer tu kuca srce Beograda

Jedna od najpopularnijih lokacija za izlazak u Beogradu je Beton hala na ušću reka Save i Dunava. Nalazi se odmah ispod Kalemegdana, u starom delu grada, na savskom pristaništu.

Mnogo pre nego što su izgrađeni magacini 1939, na mestu današnje Beton Hale je rastao trgovinski centar Beograda. Pričamo o vremenu kneza Miloša, kada nije bilo železnice, a drumovi bili nebezbedni. Sva trgovina se obavljala brodovima. I tako se nastavilo i kasnije. Lađari su savsko pristanište koristili mnogo više od dorćolskog (na Dunavu), jer je bilo zaklonjeno od košave.

Brodovi su dolazili do današnjih tramvajskih šina, što je u to vreme bila obala i odatle iskrcavali svoju robu u magacine u Karađorđevoj ulici. Ti magacini su zapravo bili lagumi koji su rampama bili povezani sa pristanom. Bilo ih je čak 15, a mnoge su i danas najbolje čuvana tajna Beograda, a u njima se svojevremeno skladištilo sve od žitarica, suvog voća, vina do robe koja je služila za trgovinu. Ne zaboravite da je ovo vreme pre frižidera i hladnjača. Temperatura u ovim lagumima je bila niska i stabilna, bez obzira na sezonu, tako da je roba bila na sigurnom.

Kasnije je obala reke nasipom pomerena na mesto gde je i danas. Nakon toga je početkom 20. veka ovaj prostor bio centar industrijske zone Beograda. Izgrađeni su magacini, boemski život se polako premeštao ka centru grada i konačno je sagrađena čuvena „betonjerka“ koja je decenijama bila lanac robno-lučko-železničkih skladišta. Nažalost, s godinama je napuštena i postala deponija otpada i ruglo obale.

I onda je početkom ovog veka doživela renesansu. Arhitekta Aleksandar Rodić je predstavio svoju ideju konceptualnog prostora. Polako je otkupio lokale od firmi koje su otišle u stečaj, i uz podršku grada uspeo da napravi novi kulturno-gastronomski hub Beograda. Ponovo je blistala Beton hala. Otvorilo se nekoliko restorana za koje je i danas potrebna rezervacija, ne zbog ekskluzivnosti već zbog potražnje, zatim galerija, salon nameštaja, pa klubovi. Dugo je bio i open space koji je služio za svadbe i druge vrste proslava.

Obnova Beton hale je došla paralelno sa sve većim brojem turista iz Evrope i sveta. Zbog sve većeg interesovanja, Beograd je rešio da iskoristi svoje najlepše i najbolje potencijale za turizam – reke. Polako smo počeli da se spuštamo do obale, ispred Beton hale je napravljena biciklistička staza i šetalište. Vremenom je parking premešten na samu halu i sve ovo je ukupno imalo fenomenalan međunarodni odjek. Beograd je opravdao svoj epitet „prisnog i zabavnog grada“.

Svratite do Beton hale i uživajte u gastronomskom raju – od meksičke kuhinje, italijanskih specijaliteta, azijskih đakonija do balkanskih. Sve je na meniju. Vrhunski kokteli, odlična kafa i sve to uz pratnju muzike po vašem ukusu. Gde god da sednete, nećete pogrešiti. Naslonite se, pijuckajte piće, gledajte u reku i uživajte.