Blog banner

Blog

10. 06. 2021.

Kalemegdan – uvek kada si u prolazu

Iznad kule Nebojša, na samom ušću Save u Dunav nalazi se Beogradska tvrđava, mada je retko ko tako zove. Čak i oni koji žive u Beogradu će vas gledati zbunjeno, a kada nakon opsežnog objašnjavanja konačno shvate o kom delu grada se radi, gledaće vas zblanuto jer „to je Kališ“.

Čuveni Kalemegdan je najznačajniji kulturno-istorijski kompleks prestonice, ali i jedan od najvećih parkova u Beogradu. Mnogo toga može da se vidi na Kališu, a mi izdvajamo nekoliko najznačajnih segmenata.

 

Spomenici

Veliki je broj spomenika koji se nalazi u parku Kalemegdan, posvećen svima onima koji su nekako zadužili bilo Beograd, Srbiju ili svojevremeno Jugoslaviju. Tako odajemo počast Despotu Stefanu Lazareviću koji je Beograd učinio prestonicom, Jaši Prodanoviću, skluptoru Simeonu Roksandiću, Bori Stankoviću, Aleksi Šantiću, Ivanu Goranu Kovačiću i mnogim drugim koji su nas zadužili svojim poezijama i prozama. Svako od njih je učestvovao u stvaranju naše kulturne baštine i mi im se zahvaljujemo.

Posetite i Spomenik zahvalnosti Francuskoj koji je podignut u znak prijateljstva i saradnje naših zemalja tokom Prvog svetskog rata.

Ono što nikako ne smete da propustite je svakako simbol Beograda, Meštrovićev „Pobednik“. Ovaj spomenik simbolizuje trijumf Srbije nad Otomanskim i Austrougarskim carstvom u Prvom balkanskom ratu 1912. Njegova izgradnja je počela naredne godine i trajala je 15 godina. Prvi put od kada je postavljen, u oktobru 2019. je sklonjen i poslat na restauraciju, a paralelno je obavljena i rekonstrukcija stuba i postamenta. Vraćen je na svoju poziciju u februaru 2020. da nastavi da nadgleda prilaz sa reka našem glavnom gradu.

 

Zoo vrt

U okviru Beogradske tvrđave nalazi se i Beo zoo vrt, poznat i pod nazivom Vrt dobre nade. Trenutno se u njemu nalazi preko 200 životinja, a neke od njih možete videti samo još na televiziji ili na safariju. Ptice, gmizavci, predstavnika iz familija mačaka (ima i onih malo opasnijih po čoveka J), primati i brojni insekti… Da ne nabrajamo baš sve. Povedite porodicu i prijatelje i posetite oazu u centru grada.

 

Kultura 

Na Kalemegdanu se nalazi i veliki broj kulturnih objekata. Ima onih koji istovremenu simbolizuju i istorijsko nasleđe.

Ukoliko vas privlači da saznate nešto više o predmetima koji mogu imati vojnu upotrebu (oružje, uniforme, ratne zastave, vojna dokumenta i umetnička dela sa vojnom tematikom), obavezno svratite do Vojnog muzeja. Izgrađen je krajem 19. veka nakon što je Srbija stekla nezavisnosti na Berlinskom kongresu.

Za one koji preferiraju kulturne događaje tu je Paviljon Cvijeta Zuzorić, za sve ljubitelje umetnosti. Ovde se isključivo izlažu umetnička dela i te izložbe su odigrale značajnu ulogu u približavanju likovne umetnosti svim građanima i posetiocima Beograda. Ovaj paviljon je simbol umetničke snage i danas je sedište Udruženja likovnih umetnika Srbije.

Ovo je samo deo onoga što Kalemegdanska tvrđava nudi. O drugim značajnim lokalitetima pišemo u narednom blog postu. Pratite nas, a do tada posetite bar jedan od naših predloga.