• Krstarenja

  Krstarenja ove nedelje: Ponedeljak-Petak u 19:30,  Nedelja u 17:30 i 19:30

 • Jezik

 • Blog banner

  Blog

  17. 09. 2021.

  Dragon Boat Festival

  Po kineskom kalendaru svakog 5. dana 5. meseca održava se Festival zmajevih čamaca, tradicionalni praznik koji je od 2009. upisan u UNESCO listu nematerijalne svetske baštine. Ovaj događaj je odavanje počasti porodici kao osnovnoj jedinici društva i veruje se da jača veze unutar familija i uspostavlja skladan odnos između čovečanstva i prirode. Dodatno podstiče izražavanje mašte i kreativnosti.

  Nastao je iz verovanja da je peti lunarni mesec veoma nesrećan, pa je bilo potrebno umilostiviti više sile i ovim festivalom izbeći lošu sreću. Prva predanja o ovom verovanju potiču iz vremena pre nove ere i postoji više njih koje objašnjavaju poreklo festivala. Jedna od najpopularnijih na tlu Kine, odakle i dolazi ova tradicija, je da se festival obeležava u znak smrti pesnika i ministra Ći Juena koji se utopio u reci Milou. Predanje kaže da su se lokalni poštovaoci lika i dela utrkivali svojim čamcima kako bi ga spasili.

  Druga teorija je da je festival nastao zbog obožavanja zmajeva u ovom delu sveta. Bilo kako bilo, ovaj festival se održava širom sveta sa ciljem promocije zajedništva, kulturoloških razlika, timskog i sportskog duha, a ne individualizma i napora jedinca.

   

  Takmičenje podrazumeva trke u standardnim čamcima koje pokreće 18 do 20 veslača, ili u malim čamcima sa 8 do 10 članova. U oba slučaja, pored veslača na brodu se nalaze bubnjar i kormilar. Brodovi su bogato ukrašeni sa naglaskom na zmajevu glavu i rep, što upotpunjuje doživljaj ovog jedinstvenog sportskog spektakla na vodi. Mitski zmajevi smatraju se za vladare vode na zemlji (reke, jezera i mora), kao i za vladare vode na nebu (oblaci, magla i kiša). Tokom trke, nezaobilazan član posade je bubnjar koji svojim udarcima u doboš simulira zvuke otkucaja zmajevog srca, i na taj način usklađuje tempo veslača.

   

  Treći EDBF (Evropska Dragon Boat Federacija) Euro Cup i VII Internacionalni festival zmajevih čamaca održava se u subotu, 18. septembra 2021, od 8h na Adi Ciganliji.

  Na stazi regate kod sudijskog tornja okupiće se više od 200 takmičara iz 12 klubova, a pored domaćih ekipa očekuje se dolazak gostiju iz Rusije, Moldavije, Velike Britanije, Rumunije, sa Kipra i iz Republike Srpske.

  Takmičari će se nadmetati u trkama malih i standardnih „zmajevih čamaca“ u tri kategorije: muška, ženska i miks, na distancama od 200 m i 500 m. Ovo će biti treća uzastopna godina kada će se u revijalnom delu festivala održati trka „roze dama“, na kojoj će veslati žene koje su pobedile rak dojke, promovišući na taj način prevenciju, rano otkrivanje i borbu protiv karcinoma dojke.

  Iskoristite vikend pred nama, prošetajte Adom i uživajte u ovom jedinstvenom festivalu. Svako od nas krije u sebi jednog zmaja.