Blog banner

Blog

24. 09. 2021.

Panorame Beograda

Kada se nađemo u nekoj od svetskih metropola, uvek tražimo najvišu tačku kako bismo upili svu lepotu grada. U Njujorku se penjemo na Empajer Stejt Bilding, u Parizu na Ajfelov Toranj, u Budimpešti na Ribarski bastion… Svaki od ovih gradova ima još mesta sa kojih se pružaju neverovatni pogledi. Isto tako Beograd nudi nekoliko lokacija sa kojih puca pogled na metropolu.

 

Bežanijski vidikovac

 

Možda ne očekujete, ali na Bežanijskoj kosi, sakriven iza čuvenih „Karingtonki“ nalazi se vidikovac sa koga se pruža pogled na Novi Beograd, Most na Adi, a po jasnom danu, može se videti i preko mostova.

Tu se nalazi dečije igralište, nekoliko kafića sa terasama i možete da „nadgledate“ Beograd i uživate u kafi.

 

Gardoš kula

 

Nismo sigurni da ima lepše panorame od one sa Gardoš kule, ali nemojte nam verovati na reč. Preporučujemo da prošetate i dok su dani još sunčani uhvatite zalazak sunca sa simbola Beograda. Preko Dunava pogled se pruža preko ušća sve do Kalemegdana. Krovovi starog Zemuna podsećaju na neki davni, jednostavniji život, ali istovremeno pružaju dozu inspiracije i entuzijazma.

 

Kosančićev venac

 

Taj skriveni dragulj glavnog grada je uvek obavijen dozom misterije. Nisu svi stanovnici prestonice načisto gde počinje, a gde se završava. Za one koji su novi u Beogradu, to je onaj deo pored Brankovog mosta, ispod Saborne crkve i Patrijaršije. Pored šetnje koja će vas ostaviti bez daha možete da popijete i piće u jednom od lokala iz kojih se kao na dlanu vide reke i mostovi. Ima li nešto lepše od toga?!

 

Terazijska terasa

 

Podno Terazijske česme i hotela Moskva, kada se krene ka Zelenom vencu, nalazi se plato preko koga ste sigurno prošli bar jednom. Sledeći put kada se nađete tu, zastanite, sedite na klupu, uživajte u šarenim krovovima pijace Zeleni venac, kompleks Belgrade Waterfront i udahnite Beograd.

 

Ski staza Košutnjak

 

Jedno od omiljenih izletišta u Beogradu je svakako Košutnjak, a tu se nalazi i čuvena ski staza. Decenijama unazad sa ovog proplanka milioni turista fotografišu Beograd. Panorama se menjala, Beograd se gradio, ali pogled nikada nije prestao da nas ostavlja bez daha. Noću se jasno vidi igra svetla koja obasjavaju grad kako dolikuje jednoj metropoli.

 

Ovo je samo nekoliko predloga odakle možete da uživate u pogledu na glavni grad. Ima ih još, ali o ostalima nekom drugom prilikom.

 

 

panorama beograda