Blog banner

Blog

15. 06. 2021.

Kako se zaštititi od sunca

Prevelika količina informacija, često oprečnih, u vezi sa zaštitom od sunca lako može da zbuni čoveka. S jedne strane nam govore da imamo manjak vitamina D, i da treba da provodimo vreme na suncu, a s druge strane nam stižu razna upozorenja o štetnosti sunca.

Kako je zabrinutost za opšte zdravlje u proteklih godinu i po dana na globalnom nivou značajno porasla, poraslo je i dodatno interesovanje za zaštitu od sunca. Bez obzira na to što je ovo tema o kojoj se godinama unazad (možda čak i decenijama) priča, piše i diskutuje, stiče se utisak da je u današnje vreme interesovanje za nju dostiglo istorijski vrhunac. Tome su doprinele i brojne kampanje koje su podigle svest o opasnosti od štetnih sunčevih zračenja.

Ostaje samo pitanje SPF, UVA, UVB, UVC i sličnih termina koji se sve češće čuju… Šta je šta i kako se pravilno zaštiti od sunca pročitajte u nastavku.

Počnimo od najosnovnijih termina:

SPF je skraćenica za faktor zaštite od sunca (Sun Protection Factor)
UVA je skraćenica za ultravioletne A-zrake – lako prodiru u dublje slojeve kože, oštećuju je, i doprinose njenom starenju i nastanku bora. Dodatno ovi zraci su odgovorni za stvaranje opekotina na koži, ali ne koliko UVB zraci
UVB (ultravioletni B-zraci) izazivaju opekotine i izuzetno su opasni za zdravlje.
UVC (ultravioletni C-zraci) su izuzetno opasni ali, srećom po nas, imamo ozonski omotač koji nas štiti od njih. Najslabiji su rano ujutru i kasno popodne.

 

Šta znači broj pored ispisa SPF?

Mnogo se spekuliše u vezi sa brojem koji je ispisan pored SPF-a. Neki smatraju da je to broj minuta koji možete da provedete na suncu, zatim da je obrnuto srazmerno broju godina. Da jednom konačno razrešimo sve nedoumice – broj SPF faktora se uglavnom odnosi na nivo zaštite koju pruža protiv UVB zračenja, odnosno koliko vremena je potrebno da UV zračenje učini vašu kožu crvenom.

Praktično to znači da sa faktorom SPF 20, UV zracima treba 20 puta duže da oštete vašu kožu u odnosu na situaciju kada nemate nikakav faktor.

 

Koliko često se nanosi zaštitna krema?

Idealno bi bilo na svaka dva sata nanositi sloj zaštite. Ne dozvolite da vas zavara broj faktora – broj sati se odnosi na sve. Ljudi često greše kada nanesu visoki faktor i provode više vremena izloženi suncu, a često i preskaču ponovno nanošenje. Nema igranja – svaka dva do tri sata nanesite sloj zaštite, a i češće ako se ne sklanjate u hlad.

 

Kako da znam koju kremu da odaberem za svoj tip kože?

Ukoliko imate osetljivu ili oštećenu kožu, konsultujte se sa vašim dermatologom. Za ljude koji nemaju dermatoloških problema, preporuku mogu dati i farmaceuti u apotekama ili kozmetičari kojima verujete. Koji brend odaberete je već stvar vaše lične preferencije.

Svakako, na sunce ne izlazite bez spf-a i trudite se da to bude odgovarajući nivo zaštite. I još jednom napominjemo, zaštitni faktor ne usporava niti sprečava proizvodnju vitamina D koji nam je potreban za normalno funkcionisanje organizma.