Blog banner

Blog

09. 07. 2021.

Reka Sava – veličanstveno beogradsko more

Retko ko se, nakon nekoliko godina, seća lekcija iz osnovne škole, ali ima tih nekoliko stvari koje ostanu zauvek, a jedna od njih je: „Reka Sava nastaje spajanjem Save Dolinke i Save Bohinjke“. Te reči nekako nikada nisu izašle iz sećanja.

 

Nakon spajanja ove dve reke, kreće tok jedne od najznačajnih reka za Evropu. Na svom 944 km dugom toku, reka Sava spaja četiri države – Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju. Skoro 8 miliona ljudi živi na njenom veličanstvenom putu. Smatra se jednim od najizuzetnijih prirodnih sistema za sprečavanje poplava u Evropi. Velika prirodna poplavna područja, u periodima zimskih i prolećnih kišnih perioda, mogu da skladište preko 2 milijarde kubnih metara vode što je spas za ljude i imanja u nizvodnim gradovima, kao što su Sisak, Slavonski Brod i Beograd. Ove poplavne ravnice pružaju verovatno najviše aluvijalnih šuma duž reke Save.

 

Zbog svega ovoga, očuvana je viševekovna tradicija među ljudima koji žive pored Save. Oni imaju izuzetno poštovanje prema moćnoj vodi koja ih održava u životu. Uz Savu se i dalje neguju rituali, a sela duž njenog toka karakterišu tipične drvene kuće, gde se prizemlja retko koriste zbog prilagođavanja prirodnom pulsu reke.

 

U Beogradu, na Savi postoji rečno ostrvo koje je veštačkim putem pretvoreno u poluostrvo, tako da se formiralo jezero. Beograđani su posebno ponosni na svoje „more“ odnosno Adu Ciganliju. Ovo je savršen beg iz grada, da se okrepite i osvežite posle celodnevnog boravka u kancelariji. Na samo 15-20 minuta od centra grada je prava mala oaza – popijete piće sa prijateljima, okupate se i osunčate na plaži. Sva negativna energija nestaje i sutradan ste spremni za nove radne pobede.

 

Na Adu sa Novog Beograda možete preći brodić-prevozom, što je dodatno uzbudljivo jer na trenutak zaista zaboravite da ste u gradu. Bacite pogled ka Adi Međici i uživajte u zracima sunca koji se kupaju u plavoj vodi.

 

Za potpuni mir i tišinu birajte Adu Međicu, jer tamo nema komercijalnih splavova. Možete da odete i odmorite dušu koliko vam volja.

Reka Sava ima više prirodnih dobara koja su zaštićena – Lonjsko polje i Crna Mlaka u Hrvatskoj, Bardača u Bosni i Hercegovini, kao i Obedska bara i Zasavica u Srbiji.

 

Kada se nađete u situaciji prošetajte Savskim kejom na Novom Beogradu, odmorite na jednom od splavova sa pogledom na reku, a svakako ne propustite priliku da krstarite na našem brodu jer to je poseban doživljaj koji svako mora da iskusi.