Blog banner

Blog

29. 12. 2021.

Bucket lista niz reku Savu

Za novogodišnje praznike, predlažemo vam da se spustite tokom reke Save. Pre više od 20 godina to je bila najduža jugoslovenska reka čiji je tok bio na teritoriji jedne zemlje. Sava izvire u Sloveniji i teče kroz ovu evropsku državu, pa dalje kroz Hrvatsku, duž severne granice sa Bosne i Hercegovine i kroz Srbiju, ulivajući se u Dunav u našem glavnom gradu.

 

Sava na svom putu prolazi uzbudljive avanture pa je vam predlažemo da joj se pridružite. Kako se izvor Save Dolinke smatra početkom toka ove reke, možda bi prvi predlog trebalo da bude Kranjska gora, ali mi želimo da uhvatite zalet i da ipak krenete od izvora Save Bohinjke. Do Bohinjskog jezera se dolazi relativno lako bez obzira što je priroda mahom netaknuta. Onda uz pomoć putokaza stižemo do slapa Slavica koji je zapravo izvor Save Bohinjke. Da biste u potpunosti sagledali ovo prirodno bogatstvo, gondolom možete da se popnete na planinu Vogel i uživate u pogledu uz toplu kafu ili čaj.

 

Zima samo može da vam upotpuni doživljaj, jer možete i da skijate. Možda zvuči neverovatno, ali nadomak toka reke Save nalazi se Nacionalni park Triglav i najveće skijalište u Sloveniji. Pored zimskih sportova obavezno svratite na najbolju krempitu u regionu. Jednostavno je nemoguće kročiti u Sloveniju i ne otići na Bled. Jezero se nalazi u okviru Nacionalnog parka. Bledsko jezero je u više navrata proglašavano najlepšim na svetu, a to i ne čudi. Iznad jezera, nalazi se dvorac sa kog je pogled na Bled očaravajući, a na sredini jezera je ostrvo sa crkvom do kog se dolazi samo čamcem. Kad se zasladite produžite u Ljubljanu, glavi grad Slovenije. Arhitektura i očuvano gradsko jezgro će vas ostaviti bez daha, bez obzira što je grad znatno manji od Beograda. Parkovi i bašte kao i raznovrsna gastronomska ponuda će vas uvek iznova vraćati u glavni grad najčistije zemlje na svetu.

 

Pred polazak za Zagreb, prespavajte u Termama Čatež, najpopularnijem spa odredištu u regionu. Opustite i okrepite pred put, jer vas čeka Zagorje zelene i u njemu beli Zagreb grad.

 

Pored neizbežnog obilaska Trga Bana Jelačića, prošetajte Ilicom i obavezno posetite Advent Zagreb. Ovo je jedna od najpopularnijih manifestacija u regionu – vraća nas u bezbrižne dane prošlosti, mirise bakine kuhinje i ukuse detinjstva. Treću godinu za redom, Advent u Zagrebu je najbolji božićni sajam u Evropi. Traje do 7. januara 2022. Otkrijte tajne lokacije na kojima se nalaze najbolji prijatelji iz detinjstva – igračke.

 

Blizu Save nalazi se i memorijalni centar Jasenovac. Koliko god da je strašan razlog zbog koga je podignut, posetite ga i odajte počast svim borcima za slobodu. Kod Jasenovca se u Savu uliva Una, jedna od većih pritoka. Sava nakon Jasenovca postaje praktično granica između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. U ovom delu reka postaje velika, zahvaljujući velikim, desnim pritokama – Vrbas, Bosna i Drina. Gradovi u ovom delu su zbog postojeće viševekovne granice „dvojni“: Gradiška i Stara Gradiška, Slavonski Brod i Brod, Šamac i Slavonski Šamac. A te granice su uglavnom dve kućice na dve strane mosta. Koliko jako reka može da veže neka mesta je u ovim gradovima vidljivije nego igde, bez obzira što ih pravno deli granica. Tu su ljudi vekovima podizali svoje kuće uz obalu, zajedno se borili protiv poplava i slavili rodne godine.

 

Kada se konačno prođe Brčko Distrikt, Sava polako vijuga ka Beogradu. Od većih gradova prolazi kroz Sremsku Mitrovicu i Šabac. Sremska Mitrovica je nekadašnji antički grad Sirmijum još iz 4. veka pre nove ere. U ovom gradu možete obići ostatke Rimske carske palate u samom centru grada, a obavezno svratite do Muzeja Srema u kome možete videti ostatke fosila mamuta, džinovskog jelena i divljeg govečeta koji su pronađeni u mulju Save. Saznajte kako se Kalvarija širila u ovom gradu, kako su se naseljavale civilizacije. Mnogi ne očekuju da se nadomak Beograda na istoj reci kao na kojoj leži i prestonica nalazi grad sa izuzetno bogatom i uzbudljivom istorijom. Prošetajte najdužim pešačkim mostom u ovom delu Evrope, osetite kako Sava privodi kraju svoje putovanje. Tokom leta dođite na Gradsku plažu koja je ove godine prošla i rekonstrukciju. Mitrovčani su izuzetno ponosni na nju.

 

U Šabac kraj Save svratite da se odmorite i prošetate centrom dok se noć polako nadvija nad gradom. Prelazak preko mosta na putu za Beograd znači da se ovaj „city break“ približava kraju. Beograd vas čeka da zajedno saberete utiske dok mašete Savi koji odlazi sa Dunavom ka Crnom moru.

 

A o Beogradu smo pisali već dovoljno. Izaberite svoje omiljeno mesto u gradu i opustite se. Mi smo uvek spremni da vas dočekamo na palubi našeg broda, da uz laganu hranu i piće još jednom evocirate uspomene sa Sava Bucket Liste.