Blog banner

Blog

15. 02. 2022.

Skrivena mesta u Srbiji

Sem poznatih gradova i planina kao što su Beograd, Novi Sad, Niš, Kopaonik, Zlatibor, Srbija poseduje i one manje poznate, ali jednako lepe destinacije koje bismo ovom prilikom želeli da vam predstavimo. Radi se o mestima koja su zbog retke posećenosti ostala skoro netaknuta i kao takva često svoje posetioce ostavljau bez teksta.

 

Vodopad Prskalo visok je 15 metara, kupastog je oblika iz kog teče slab mlaz vode. Nalazi se u opštini Despotovac, tačnije u dolini reke Nekudovo čiji se izvor nalazi iznad samog vodopada. Prskalo je okruženo bogatom bukovom šumom koja ovaj predeo čini još više nestvarnim.

Istočna Srbija se osim ovog vodopada može pohvaliti još brdom prelepih predela od kojih bismo izdvojili Rosomačke lonce. Ovaj kanjon nalazi se na 30ak kilometara od Pirota, tačnije na Staroj planini i najposečeniji je u letnjim mesecima, kada je i sam prolazak kroz njega moguć. Slojevitih je ivica i pun je virova koji podsećaju na lonce ili kotlove, na osnovu čega je i dobio ime.

Veliki beli stubovi prošarani crvenim i plavim nijansama, stalaktiti i stalagmiti, pećinske zavese i još mnogo toga krije se u Ledenoj pećini Uvac. Zanimljivo je što postoji samo jedan način kako doći do ove pećine – vodom, odnosno čamcem uz pomoć specijalizovanih vodiča iz organizacije Uvca. Pećina pored navedenih stvari u sebi krije i bistro jezero, kao i veliku pećinsku dvoranu do koje se stiže praćenjem posebno napravljene staze za turiste.

Cerjanska pećina nalazi se na jugu Srbije, na samo 14 kilometara od Niša. Procenjuje se da je stara više od 2 miliona godina i da uprkos tome, i dalje nije cela istražena. Ono što je poznato jeste da je još uvek hidrološki aktivna i da se u njoj pored bogatog pećinskog nakita mogu pronaći i razne životinjske vrste među kojima je jedna od zastićenih vrsta divljih životinja u Srbiji – vatreni daždevnjak.

U blizini Kraljeva je planina Stolovi koja je naročito poznata u toku maja meseca kada je krase retki beli narcisi. Ukoliko ste zaljubljenik u prirodu, verujemo da će vas belina ove livde očarati, što će vas i naterati da budete deo manifestacije „Narsicu u pohode“ koja se održava baš na ovom mestu. Osim belih narcisa, još jedna karakteristična stvar jesu divlji konji koji u krdima često posećuju ovu planinu.

Iako prepuna ravnica, Vojvodina takođe u ponudi ima manja uzvišenja koja privlače veliki broj turista. Zagajička ili Zagajska brda predstavljaju najviši deo rezervata prirode Deliblatska peščara. Ove peščane dine visine su do 200 metara i nalaze se blizu vojvođanskog sela Zagajice. Pogled sa njih obuhvata prelepe prostore i pruža se duž stotina kilometara.

Sem ovih brda, ukoliko budete prolazili Vojvodinom, preporučujemo da svratite do tvrđave Bač koja je locirana na samoj granici sa Hrvatskom, ili do Arače, još jedne od građevina u blizini Kikinde. Zbog toga što datiraju iz 14., odnosno 11. veka, od velikog su značaja za istoriju naše države, pa smatramo da će ostaci ovih građevina iz tog razloga biti posebno interesantni onima koji žele da se prisete Srbije kroz vekove.

 

Pre nego što odlučite da posetite daleke krajeve i upoznate se sa ostalim kulturama sveta, pozivamo vas da se osvrenete i istražite šta još Srbija može da ponudi, jer ovo je samo mali deo onoga što ona krije u sebi.