Blog banner

Blog

11. 02. 2022.

Jezera u Beogradu

Poznato je da je Beograd grad tri reke – Save, Dunava i Topčiderke, ali ono što mali broj ljudi zna jeste da naš grad pored reka krase i 11 veštačkih i jedno prirodno jezero. Rasprostranjeni su širom Beograda, pa vam ovom prilikom preporučujemo da obiđete vama ono najbliže i uživate u svim prednostima koje boravak kraj vode nudi.

 

Savsko jezero

Možda najpoznatije jezero među Beograđanima nastalo je krajem 60ih godina na opštini Čukarica. Na dužini od preko 4 km, širini oko 200m i dubini od 4 do 6 metara, na ovom jezeru se može raditi sve – od kupanja i pecanja do veslanja i jedrenja. Na njegovom samom početku nalazi se i veštački gejzir, dok je dužinom njegove obale napravljena šljunkovita plaža u čijoj blizini se nalazi i veliki broj kafića i restorana koji su naročito posećeni u toku vrelih letnjih dana.

 

Ada Safari

Ukoliko želite da izbegnete velike gužve na Adi, a ponovo budete u blizini jezera, Ada Safari je idealno mesto za vas. Nalazi se na stotinak metara od kružnog toka na Adi i jedino je prirodno jezero u Beogradu. Okruženo je gustom šumom i pre svega je namenjeno ljubiteljima ribolova. Interesantno je da je prvo jezero u Srbiji na kome je uvedeno ribolovačko pravilo „uhvati i pusti“.

 

Jezero Trešnja i Bela reka

Na granici između dve beogradske opštine, Voždovca i Sopota, nalazi se prava mala oaza u centru listopadno-četinarske šume. Lepotu jezera Trešnja možete videti i u čuevenoj sceni Seke Sabljić iz našeg kultnog filma „Maratonci trče počasni krug“. Na Voždovcu, odnosno na podnožju planine Avala, nalazi se i takozvana Bela reka čija dubina može da dosegne čak i 10 metara. Zbog svog položaja i izolovanosti osetićete se kao da ste daleko od Beograda i gradske gužve, ali nažalost nećete biti u prilici da plivate u njemu, jer je kupanje ovde zabranjeno.

 

Rabrovačko jezero

U selu Rabrova koje pripada opštini Mladenovac, nalazi se najdublje beogradsko jezero sa dubinom od 20m. Iako je poznato ribolovcima koje mami bogat izbor riba, u okolini ovog jezera se ne mogu naći prodavnice i restorani, pa ukoliko budete odlučili da ga posetite, predlažemo vam da ponesete svoju hranu i piće, ili ribolovačknu opremu ukoliko je posedujete.

 

Jezero Očaga

Još jedno jezero sa veštačkim gejzirom nalazi se u Lazarevcu, na teritoriji Beograda. Okruženo je stazom za šetnju, šljunkovitom plažom, terenima i platoom za koncerte i ostale kulturne manifestacije. Iako ga uglavnom posećuju stanovnici Lazarevca, verujemo da zbog bogate ponude zabave, vremenom može postati prava turistička atrakcija i turistima iz ostalih delova Srbije.

 

Jezero Pariguz

Najbliže jezero centru grada nakon Ade Ciganlije jeste jezero Pariguz koje se nalazi na opštini Rakovica. Napaja se iz tri izvora od kojih se iz jednog voda može koristiti i za piće. Ime se vezuje za dve legende, prema prvoj je nastalo zbog lekovitog blata koje se nalazilo na ovom mestu, a prema drugoj su na ovom mestu za vreme Prvog srpskog ustanka Srbi napravili zasedu Turcima.

 

Markovačko jezero

Na podnožju planine Kosmaj nalazi se jedno od najstarijih beogradskih veštačkih jezera koje je nastalo 1969. godine. Još jedno je od poznatih ribolovačkih destinacija zbog velike zastupljenosti skoro svih vrsta slatkovodnih riba. Pored ovoga, poznato je kako turistima zbog restorana, kafića i same planine koja se nalazi u blizini, tako i onima sa avanturstičkim duhom, jer je na njegovoj obali dozvoljeno i postavljanje šatora, odnosno kampovanje.

 

Duboki potok

Područje Barajeva, na čijoj teritoriji se nalazi ovo jezero, zbog nerazvijene industrije i dalje spada u grupu područja sa nezagađenom životnom sredinom. Oko jezera površine 8 hektara sa jedne strane nalazi se šuma koja u sebi krije veliki broj manjih potoka i izvora, dok je sa druge strane šljunkovita plaža koju u toku letnjih dana poseti veliki broj kupača.

 

Rakina bara

Ovo jezero je u periodu kada je nastalo bilo jedno od najpoznatijih mesta romantičnim i zaljubljenim parovima. Priča se da je ranije voda u njemu bila toliko čista, da su se mogli videti čak i kamenčići koji se nalaze na samom dnu jezera. Nažalost, zbog zagađenosti više nije toliko popularno, ali se nadamo da će se stvari u skorijoj budućnosti promeniti.

 

Topčiderska jezera

Omiljeno jezero naših sugrađana u sklopu velikog parka-šume krije i tri mala veštačka jezera. Napajaju se vodom sa Topčidarske česme, ali i sa potoka koji protiče duž celog parka. Iako naizgled slična, ova tri jereza se međusobno dosta razliku zbog nekih svojih specifičnosti. Iz najmanjeg, koje se nalazi u stalnom hladu, voda direktno odlazi u Topčidersku reku, u centru srednjeg nalazi se malo kameno ostrvo i najdublje je topčidersko jezero, dok najveće, koje je u obliku osmice, krasi drveni mostić koji je posebno atraktivan fotografima.

 

 

Pozivamo vas da se bar jednom nedeljno odmorite od svojih obaveza, računara i telefona i prepustite se svemu onome što vam vode Beograda mogu ponuditi – od pecanja i kampovanja, preko uživanja u prirodi, do krstarenja i razgledanja našeg grada.