Blog banner

Blog

16. 07. 2021.

Gardoš kula: Biser Zemuna

Pogled na Dunav i ostatak Beograda od koga vam zastaje dah je pogled sa Gardoš kule. Ovaj zemunski simbol je sigurno najprepoznatljivija građevina u ovom delu grada. Ime je između ostalog dobila po istoimenom lesnom bregu na kome se nalazi.

 

Petog avgusta se obeležava 125 godina od izgradnje ove velelepne građevine. Nalazi se na mestu gde je od IX veka stajala tvrđava Taurunum, što je keltski naziv za Zemun.

Ova kula je podignuta u okviru projekta Milenijum Memorijal koja je obeležavala 1000 godina ugarske vladavine u Panonskoj niziji. Ukupno sedam spomenika je izgrađeno na različitim stranama sveta, i nisu sve bile kule. Gradoš kula je najjužnija tačka Milenijuma i jedna od dva očuvana spomenika do današnjeg dana. Drugi spomenik je Trg heroja u Budimpešti, jedan od najlepših lokaliteta ovog grada. Kule u Slovačkoj, Ukrajini i Rumuniji su nažalost srušene.

 

Kolokvijalno, kulu su stanovnici Zemuna nazivali Kula Sibinjanin Janka, kao znak poštovanja Janoša Hunjadija, čiji se spomenik nalazi na Trgu heroja. Janko je opevan u mnogim narodnim pesmama, kao junak koji je ratovao protiv Turaka. Ovaj naziv je i ozvaničen nakon Prvog svetskog rata. Sibinjanin Janko se borio u čuvenoj bici za Beograd 1456. godine i uspešno razbio osmansku blokadu i obezbedio mir na ovim prostorima u narednih 70 godina. Po predanjima, Hunjadi je preminuo baš na Gardošu.

 

Druge legende uključuju možda najintrigantniju, i naravno nikada potvrđenu, priču o podrumu kule. Naime, veruje se da iz njega vodi tunel kojim se može stići do tvrđave na Kalemegdanu. Sve što je potrebno je da se prođe ispod Dunava.

 

Nadmorska visina lesnog brega Gardoša je oko 105 m, skoro ista kao na Kalemegdanu pa je to bilo idealno mesto da se podigne osmatračnica. Kula visoka 36 m podignuta je od opeke i kamena, sa istaknutim romanskim elementima. Snagu Ugarskog kraljevstva je odslikavala statua orla na vrhu sa rasponom krila od 4 metra koja je nadzirala Beograd.

 

Sa Gardoš kule se pruža najlepši panoramski pogled na Beograd, koji preko Dunava dopire sve do Ušća. Vidikovac na njenoj kupoli i Atelje Čubrilo u prizemlju su svakako nešto što morate videti. Odmah pored nje se nalazi i kafić gde možete da se okrepite i dodatno uživate u pogledu. Preporučujemo da dođete i danju i noću jer igra svetla i boja ostavlja bez daha. Kao bonus, ovo je mesto koje mnogi Beograđani smatraju izuzetno romantičnim, pa ga biraju kao mesto za veridbu ili slikanje na dan venčanja.