Blog banner

Blog

20. 08. 2021.

Džungla u Beogradu – Veliko ratno ostrvo

Dve dunavske ade – Veliko i Malo ratno ostrvo smeštene su tamo gde se Sava uliva u Dunav. Podno Kalemegdanske tvrđave, između Beograda i Zemuna. To su ona ostrva koja vidimo prekoputa Zemunskog keja, sa vidikovca na Gardoš kuli, sa šetališta 25. maj, sa Platoa kod Pobednika ili kada krstarimo rekama prestonice. Vidljivi su sa još mnogo lokacija u okolini.

 

Ova divljina u urbanom i brzom gradu kao što je Beograd predstavlja pravu misteriju. Zapravo su dunavski sprud koji je izronio tu još u 16. veku. Blizu 211 hektara je zaštićeno područje lokalnog značaja. Dodatno je pod zaštićeno prirodno dobro stavljena i svaka druga površina tla Velikog i Malog Ratnog ostrva koja se, pri najnižem stanju vodostaja nalazi iznad nivoa reke, kao i svi sprudovi koji se javljaju, odnosno koji se mogu javiti usled dejstva vodenih struja i promena u vegetaciji ili kao posledica nanosa, a koji su povezani sa adama.

 

Ova beogradska oaza je do današnjeg dana nenaseljena od strane ljudi. Ali je zato bogata florom i faunom i predstavlja prirodni rezervat od izuzetnog značaja za očuvanje staništa retkih i ugroženih ptica močvarica. Bujnu vegetaciju grade vodene i močvarne zajednice, kao i zajednice poplavnih šuma bele vrbe, bademaste vrbe, crnog gloga, crne topole, zelenog jasena i bagremca – koji je izvor najkvalitetnijeg polena.

 

Veliko ratno ostrvo je stalni ili privremeni dom za preko 150 vrsta ptica, različitih familija i rodova. Mnogobrojne vrste se nastanjuju ovde u sezonama migracija, pa odmaraju u mini prašumi pre nego što pređu granice. Pojedine vrste preko cele godine žive na ovakvim staništima, a neke ih koriste za gnežđenje.

 

Kada tokom proleća nivo Dunava poraste, brojne riblje vrste se mreste tako što zalaze u privremeno oformljene ili stalne bare na samom ostrvu. Izolovane od bilo koje vrste ljudskog delovanja, bare predstavljaju pogodna prirodna plodišta riba.

 

Vegetacija tipična za bare se formira se na ovom ostrvu, a u centralnom delu gradi „podvodne livade“. Tu su najtipičnije vrste drezga, krocanj, spiradela i vodena paprat. Na površini vode u barama mogu se videti retki primerci belog lokvanja koji je u spisku zaštićenih prirodnih vrsta.

 

Na Veliko ratno ostrvo dolazi se samo sa zemunske plaže Lido, čamcem ili pontonskim mostom koji se postavlja u letnjim mesecima. Drugi načini da se obiđe su kajakom, što je postalo izuzetno popularno poslednjih godina, a od ove godine postoje i ekološke pešačke ture. Iskoristite priliku i zagazite duboko u gradsku džunglu.

Okruženo velikim plavetnilom koje ga štiti, beskrajno zelenilo na ušću dveju reka je poseban dragulj velikog grada. Da li ste ga posetili?

 

Veliko ratno ostrvo